Libapommivööga mees kaaperdas Egiptuse reisilennuki

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvatav kaaperdaja lahkumas EgyptAiri lennukist Küprose Larnaca lennuväljal.
Arvatav kaaperdaja lahkumas EgyptAiri lennukist Küprose Larnaca lennuväljal. Foto: SCANPIX/REUTERS

Alexandriast Kairosse teel olnud Egiptuse lennufirmale kuuluv reisilennuk Airbus 320 maandus kaaperdamise tõttu Küprosel Larnacas.

Kuus tundi kestnud pantvangidraama lõppes ilma kannatajateta ning valdav osa EgyptAiri lennul MS181 viibinud reisijaist ja meeskonnaliikmeist lahkus lennukist juba varem. Küprose valitsuse sõnul lennuki kaaperdanud isik eile ka vahistati.

AFP korrespondendi teatel väljus mees lennukist ja kõndis käed pea kohale tõstetuna terroritõrjepolitsei ohvitseride juurde. Politseinikud sundisid ta pikali heitma ja otsisid teda umbes kaks minutit läbi, seejärel viisid korrakaitsjad mehe minema.

Kaaperdaja teatas lennuki kaaperdamise järel, et kannab pommivööd, kuid Egiptuse tsiviillennundusamet kinnitas peagi, et lennuki kaaperdaja pommivöö polnud ehtne.

Kinnipeetud kaaperdaja isik ja motiiv on siiani ebaselged. Võimude sõnul ajendasid kaaperdajat isiklikud põhjused ning vahejuhtum ei olnud seotud terrorismiga. «See ei olnud terrorism. Tegemist on psüühiliselt ebastabiilse isikuga,» ütles Küprose välisministeeriumi kantsler Alexandros Zenon. «Ta pole terrorist, vaid idioot. Terroristid on hullud, kuid pole lollid. See tüüp on [loll],» lisas üks ministeeriumi töötaja.

Ametiisikute sõnul nõudis kaaperdaja kohtumist oma kunagise küproslannast kallimaga, kellega tal on ühised lapsed. Larnacas kohal viibiva väljaande The Guardian ajakirjaniku sõnul osales kaaperaja endine naine ka läbirääkimistel. Ka Küprose president Níkos Anastasiádes kinnitas, et kaaperdajaks oli armuvalus mees. «Kõik on seotud ühe naisega,» ütles Anastasiádes The Guardiani vahendusel.

Hiljem teatas aga Egiptuse ringhääling, et mehe eesmärk oli saavutada hoopis Egiptuse naisvangide vabastamine ja kontakt Euroopa Liidu vastavate ametnikega, kirjutas BBC.

Küprose välisministeeriumi teatel oli kaaperdajaks Seif Eldin Mustafa. Egiptuse peaminister Sharif Ismail lisas riigitelevisiooni teatel, et kaaperdajaks oli egiptlane.

Lennufirma EgyptAir reisilennuk maandus Larnaca lennuväljal kohaliku aja järgi kell 8.50. 20 minutit varem võttis kaaperdaja lennujuhtimiskeskusega ühendust ja nõudis maandumist Larnacas.

Egiptuse võimude teatel oli lennuki pardal reisijad kokku 56, sealhulgas kuus meeskonnaliiget ja üks julgeolekutöötaja. Siselennul oli lisaks Egiptuse kodanikele ka 26 välimaalast: kaheksa ameeriklast, neli hollandlast, neli britti, kaks belglast, kaks kreeklast, üks prantslane, itaallane ja süürlane, vahendas BBC.

Eile toimunud kaaperdamisjuhtum on järjekordne löök Egiptuse turismitööstusele, mille maine on peale möödunud aasta oktoobris Siinai poolsaare kohal toimunud Vene reisilennuki õnnetust niigi habras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles