Ministeeriumi fopaa tõi riigile trahviriski (1)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside juhi Jevgeni Ossinovski eripärane poliitiline stiil ei paista silma mitte ainult eelnõude algatamisel, vaid on välja löönud ka sõnelustes valitsuse pressikonverentsidel. Pildil sõnavahetus justiitsminister Urmas Reinsaluga (vasakul) tänavu veebruaris.
Sotside juhi Jevgeni Ossinovski eripärane poliitiline stiil ei paista silma mitte ainult eelnõude algatamisel, vaid on välja löönud ka sõnelustes valitsuse pressikonverentsidel. Pildil sõnavahetus justiitsminister Urmas Reinsaluga (vasakul) tänavu veebruaris. Foto: Eero Vabamägi

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ambitsioonikalt alanud tubakaseaduse eelnõu jõudis esmaspäeval valitsusse kärbituna. Muu hulgas ei leia sealt enam nõuet, et tubakatooted tuleb edaspidi kauplustes silma alt ära panna.

Loo tegelikud asjaolud on märksa proosalisemad, kui pealtnäha paistab. Olgu öeldud, et eelnõu selgroo pidid moodustama juba kaks aastat tagasi valminud Euroopa Liidu tubakadirektiivi nõuded, mille seadustesse kirjutamine on liikmesriikidele kohustuslik. Tähtaeg selleks kukub 20. mail ja kui riik sellega toime ei tule, ähvardab Eestit rikkumismenetlus.

Mullu septembri keskel ministritoolile istunud Ossinovski vormiski direktiivi esimese poole tänavu jaanuaris õnnestunult seaduseks. Aga juba toona kurtsid Eesti tubakatootjad, et viis kuud jätab neile napilt aega seaduses nõutu ellu viia.

Kell tiksus armutult

Hoopis hulluks kujunes aga olukord direktiivi teise poolega. Talvel otsustas sotsiaalministeerium, et kirjutab direktiivi sätete kõrval samasse eelnõusse veel ka rea tubakapoliitika rohelises raamatus kokku lepitud ideid, mis oleks kasulik rahva tervise parandamiseks vastu võtta.

Ambitsioonika noore ministri ootamatu samm tuli üllatusena nii valitsuspartneritele kui ka ettevõtjatele. Üksteise järel hilinesid ministeeriumid kooskõlastusringil eelnõule vastukaja andmisega ning kui see tuli, süüdistati Ossinovskit puudulikus mõjuanalüüsis ja katses rohelise raamatu sätted üle vindi keerata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles