Kaja Tampere: president peakski päevapoliitikasse sekkuma

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Tampere.
Kaja Tampere. Foto: Toomas Huik

Eestis püütakse presidendi rolli päevapoliitikast mehhaaniliselt ja administratiivselt eraldada, kuid samas on riigile tervislik, kui tegevpoliitikute tähelepanu juhitakse aeg-ajalt teatud eetilistele küsimustele, leiab Tallinna Ülikooli kommunikatsiooni instituudi direktor, suhtekorraldusalase doktorikraadiga Kaja Tampere.

Postimees.ee palus Tamperelt kommentaari seoses presidendi aastalõpuintervjuuga ETVs ning seal tehtud avaldusega, et president Keskerakonda praegusel kujul ja Edgar Savisaare juhtimisel valitsuse moodustamisesse ei kaasaks. Pärast presidendi tehtud avaldust leidis Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, et president sekkus erakonna siseellu. Ka keskerakondlasest riigikogu liige Evelyn Sepp taunis presidendi sõnavõttu, leides, et president võiks olla vaoshoitum, kuni kõik asjaolud rahastamisskandaalis on selged.

Tampere osutas, et president võiks olla autoriteet nii opositsioonile kui koalitsioonile. «Oleks tervislik Eesti riigile, kui keegi juhiks päevapoliitikute tähelepanu aeg-ajalt sellele, mis on demokraatliku ühiskonna kombed ja millised mitte; mis on demokraatlikule ühiskonnakorrale paslik poliitiline käitumine ja mis mitte.»

Ta nentis, et presidendi mõju peaks olema intellektuaalset laadi. «Eesti riigis juhtub liiga sageli, et me «neelame alla» ja «seedime ära» eetiliselt küsitavaid lahendusi ja see ei käi mitte üksi opositsiooni kohta.»

Tegelikult osalevad Tampere sõnul kõik inimesed päevapoliitikas oma poliitiliste valikute kaudu valimistel, oma arvamuste kaudu ühest või teisest poliitilisest otsusest ning poliitiliste eelistuste ja sümpaatiate kaudu.

«Aktiivsete tegevpoliitikute häda ongi selles, et mitte üksi presidenti ei taheta nn päevapoliitikast kõrvale hoida, vaid ka rahvast. Meie poliitilises kultuuris nn tegevjuhtide tasandil on sügavalt juurdunud suhtumine, et tõde teatakse Toompeal ja Stenbocki majas ja Tallinna linnavalitsuses ja ministeeriumides ja rahvas on rumal.»

Tampere tõdes, et presidendi sõnavõtud on olnud olulised, et veidigi tasakaalustada autoritaarsusele kalduvat avalikku ruumi, kus meie igapäevaelu toimub.

Keskerakond vastandub presidendile

Tampere sõnul on ilmselge, et keskerakondlased on Ilvese esinemisest valinud fraase, mida neil oma avalikeks manipulatsioonideks kõige parem on ära kasutada.

«Kui nad oleksid süvenenud presidendi esinemisesse terviktekstina ja kui neil oleks sarnane mõttemaailm presidendiga, siis nende avaldused oleksid olnud teistsugused.»

Tema hinnangul on vastuolu maailmavaateline ja vaadata tuleks sõnade taha.

«Ma usun, et Keskerakond siiski sai aru, mida president mõtles, aga nende kommunikatsioonistrateegia näeb ette ilmselgelt vastandumist ja sõnade kontekstist väljarebimist, sest muidu nad ei saa ju oma ideoloogiat realiseerida.»

Tampere tõdes, et Eesti on oma poliitilisel maastikul jõudnud seisundisse, kus erinevused on nii põhimõttelised, et mingid sünergiad ja koostööd sisuliselt ei ole enam võimalikud eri leeride ja maailmavaadete vahel. «Sisuliselt koostöö ja üksteise mõistmise platvorm puudub ja puudub ka tahtmine seda ühisosa leida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles