Kriminaalse minevikuga Odini sõdalane astub kohtu ette (2)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soomes töötanud ja sealt rahva omakaitse rühmituse Soldiers of Odin Eestisse toonud mehe kriminaalasjas toimus Harju maakohtus täna eelistung.

34-aastast meest süüdistatakse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb sõiduki süstemaatilist juhtimist juhtimisõiguseta isiku poolt. Teo eest karistatakse kas rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega. Kohtuprotsess algab 3. mail.

Mullu 29. septembril mõisteti mees juba sama kuriteo eest süüdi. Siis sai ta karistuseks rahalise karistuse 1310 euro ulatuses, päevamääraks arvestati 10 eurot. 

Mehe karistuste nimekiri on väga pikk. Ta on varavastaste kuritegude, arvutikelmuse, röövimise ja narkootikumide omamise eest kokku 11 aastat vanglas istunud. 2008. aastal varastas ta oma lihase õe tagant SEB internetipanka kasutades ja Raha24 OÜ ning SMS Laen OÜ-ga laenulepingu sõlmides kokku 6000 krooni.

Nelja-aastane vangistus mõisteti mehele narkootiliste ainete (suures koguses metamfetamiini, samuti amfetamiini, GHB ja muude ainete) omandamise ja valdamise eest. Ta on narkojoobes juhtinud ka sõiduautot BMW 325TD.

2004. aastal vangis olles peksis ta koos kahe vangiga oma kambrikaaslast viie päeva jooksul iga päev korduvalt käte ja jalgadega.

2007. aastal taotles mees vanglas viibides ennetähtaegset vabastamist. Kriminaalhooldaja ütles toona ettekandes mehe kohta järgmist: «Ta on egotsentriline, võib käituda hetkemeeleolude sunnil, ei teadvusta adekvaatselt oma probleeme ega oma tegevuse tagajärgi.»

Ametnik ei toetanud mehe ennetähtaegset vabastamist, kuna tajus, et võimaluse tekkimisel asub ta eirama kehtestatud käitumisreegleid endale meelepärases suunas. «Samuti ei ole ta vabaduses oma lähedasi kuulda võtnud, sest lähedaste toetus on tal alati olnud, eriti vanaema X oma,» märgiti ettekandes.

Mehe kohta kinnipidamisasutuses koostatud iseloomustusest nähtub, et ta lõpetas Murru vanglas 10. klassi, varem oli tal kuueklassiline haridus. «Ohustatud on ühiskonnas konkreetsed täiskasvanud isikud, kuna võib kasutada vägivalda. Materiaalsete raskuste korral ning suheldes kriminaalsete tuttavatega on ohu tõenäolisus suurem,» seisab iseloomustuses.

«Ei ole muidugi kõige parem, kui inimene on kriminaalkorras karistatud, aga kui inimene on sellest õppinud, oma järeldused teinud, ta on tunnistanud oma kuritegusid, ta on karistuse kandnud ja ta tegutseb õilsa eesmärgi nimel, siis miks mitte – tere tulemast,» kommenteeris ta veebruarikuus «Radari» saates seda, kas kriminaalkorras karistatud inimesed võivad Odini sõdalastega liituda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles