Hiigelleke paljastab sahkerdused maksuparadiisides

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca peakorter Panama Citys; samas majas asuvad ka samadele omanikele kuuluvad varahaldusettevõtted.
Mossack Fonseca peakorter Panama Citys; samas majas asuvad ka samadele omanikele kuuluvad varahaldusettevõtted. Foto: Eduardo Grimaldo / AFP

Pühapäeva õhtul hakati üle maailma avaldama artikleid tuntud isikute äridest maksuparadiisides. Kogu info pärineb mullu ajalehele Süddeutsche Zeitung lekkinud rekordsuurest andmebaasist.

Offshore-firmasid müüva ja haldava konsultatsiooniettevõtte Mossack Fonseca dokumendid lekitas Süddeutsche Zeitungile anonüümne allikas, keda ajakirjanikud esitlevad ameeriklaste levinud nimega tundmatu isiku kohta: John Doe. Mullu Süddeutsche Zeitungi ajakirjanikega ühendust võtnud John Doe saatis lehele krüpteeritult kokku 11,5 miljonit dokumenti 214 000 ettevõtte kohta.

Andmemahult on see konkurentsitult suurim leke maailmas. «Panama paberite» nime all tuntust koguva lekke algandmete maht on 2,6 terabaiti, kümme korda suurem kui kolme aasta tagune offshore-firmasid puudutanud leke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles