Eesti annab poole arenguabist rahvusvaheliste organisatsioonide kaudu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltimaadest andis mullu kõige rohkem arenguabi Leedu, kes on selles vallas muuseas edukalt ühendanud kohustused NATO ja ELi ees, suunates suure hulga oma toetusest Afganistani Ghori provintsi, mida ehitab üles nende juhitav meeskond.
Baltimaadest andis mullu kõige rohkem arenguabi Leedu, kes on selles vallas muuseas edukalt ühendanud kohustused NATO ja ELi ees, suunates suure hulga oma toetusest Afganistani Ghori provintsi, mida ehitab üles nende juhitav meeskond. Foto: Leedu kaitseministeerium

Eesti annab pisut üle poole oma arenguabist Euroopa Liidu ja rahvusvaheliste organisatsioonide kaudu, selgub välisministeeriumi esitatud esialgsetest koondandmetest kogu riigi antud abi kohta.  

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles BNSile, et veidi üle poole arengukoostöö ja humanitaarabi rahadest läheb rahvusvaheliste organisatsioonide kaudu.

2015. aastal eraldas Eesti arengukoostöö ja humanitaarabi otstarbeks 29,8 miljonit eurot, millest rahvusvaheliste organisatsioonide kaudu läks 15,5 miljonit. Sellest valdava osa eraldas Eesti Euroopa Liidu eelarvesse.

«Euroopa Liidu kaudu kasutasime arenguabiks 2015. aastal 12,3 miljonit eurot. Sellest osa läbi Euroopa Arengufondi (EDF) arengukoostööks Aafrika, Kariibi ja Vaikse ookeani maades, kus tegutsevad pikaajalised EL arengukoostöö- ja humanitaarabi programmid,» selgitas Rajasalu.

Tema sõnul on Euroopa Arengufondi tegevused on suunatud vähimarenenud riikide toetuseks. «Eestil ei ole neis riikides kahepoolseid esindusi, kuid rahvusvahelise koostöö kaudu jõuab meie abi ka neisse piirkondadesse,» märkis välisministeeriumi esindaja.

«Maailmapanga Rahvusvahelise Arenguassotsiatsiooni (IDA) kaudu toetame samuti vaesemaid ja kriisidest haaratud riike,» lisas Rajasalu. IDA viib ellu vee- ja sanitaarprojekte ning abistab esmase tervishoiu korraldamisel ja väikelaste vaktsineerimisel.

«Samuti eraldame arengukoostöö ja humanitaarabi vahendeid ÜRO agentuuride kaudu,» märkis Rajasalu.

«Olulise osa arenguabi rahadest moodustavad ka teiste ministeeriumite rahvusvaheliste organisatsioonide liikmemaksud,» lisas välisministeeriumi esindaja.  

Eesti riigi antud arenguabi kasvas mullu üle-eelmise aastaga võrreldes 3,53 miljoni euro võrra. Kui 2014. aastal andsid Eesti erinevad ametkonnad arengukoostööks ja humanitaarabiks kokku 26,3 miljonit eurot, mis moodustas 0,14 protsenti rahvuslikust kogutulust (GNI), siis 2015. aastal eraldas Eesti samaks otstarbeks 29,8 miljonit eurot, mis on 0,15 protsenti GNIst.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles