Ansip: valitsus on mitmeid asju suisa valesti teinud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Liis Treimann / Postimees

Peaminister Andrus Ansip möönis ETV aastalõpuintervjuus, et ka tema juhitud valitsus on mõningaid asju suisa valesti teinud.

«Tegematajätmisi on päris mitmeid – näiteks avaliku teenistuse seadus saadeti valitsusest parlamenti, kuid ülimalt suure tõenäosusega seaduseks ta ei muutu,» rääkis Ansip. «Samuti eripensionide temaatika – meie praegune eripensionide süsteem on kaugel õiglasest, aga paraku selle muutmine ei olnud sellele valitsusele selle riigikogu ajal jõukohane.»

«Mitmed asjad on ka sellised, mis on suisa valesti tehtud,» tõdes Ansip. Ta tõi näiteks 2008. aasta kevade, mil plaanis oli negatiivne lisaeelarve, kuid ometi tõsteti samal ajal hüppeliselt kõigi riigiteenistujate palku. «Kahtlemata oli see viga, mille oleks saanud ära hoida,» möönis Ansip.

Peaministri sõnul on mõningaid otsuseid tehtud kiirustades. «Kas või paljuräägitud käibemaksumäära tõus, see oli sisult hädaolukord, muud valikud olnuks märksa halvemad,» rääkis Ansip.

Ometi leidis peaminister, et käibemaksumäära tõstmine ja muud kärped olid vajalikud, kuna tänu neile on Eesti praegu teistest Euroopa Liidu riikidest paremas olukorras. «See, millega teised riigid praegu tegelevad, selle meie tegime ära juba möödunud aastal,» ütles Ansip.

«Valitsus eksib ka. Muidugi, eksimatuid ei ole,» tunnistas peaminister. «Ma usun, et see, et Eestis on olnud poliitiline stabiilsus, on tulnud selles ülemaailmses finantskriisis Eestile kindlasti kasuks. Nendes riikides, kus kriisiajal on valitsused vahetunud, on probleemid aina kuhjunud, aga Eestis on olnud võimalik keskenduda probleemide lahendamisele, mitte kohtade lugemisele parlamendis,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles