Ringkonnakohus tühistas Õhtulehe ajakirjanikule tehtud trahvi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtu kohtunik Merle Parts.
Harju maakohtu kohtunik Merle Parts. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna ringkonnakohus tühistas täna Harju maakohtu määratud rahatrahvi Õhtulehe ajakirjanikule, kes kajastas avalikul istungil räägitut oma artiklis.

Harju maakohus määras 2. märtsil Juhan Haraveele trahvi, sest ta kirjutas artikli avalikul istungil räägitust, kuigi kohtunik Merle Parts oli enne istungi vaheaega öelnud, et materjali ei tohi kajastada, sest see võib mõjutada tunnistajaid.

Haraveed trahviti kriminaalmenetluse seadustiku (KrMS) paragrahvi 267 lõige 5 alusel. See ütleb, et «kui istungisaalis viibija rikub kohtuistungi korda, ei täida kohtuniku või kohtukordniku korraldust või väljendab oma käitumisega lugupidamatust kohtu vastu, võib ta istungisaalist eemaldada või kohtumääruse alusel kohaldada talle rahatrahvi või kuni viis päeva aresti».

Haraveele määrati 600 euro suurune trahv (150 trahviühikut), mille ajakirjanik vaidlustas.

Ringkonnakohus otsustas täna trahvi tühistada. «Ringkonnakohtu hinnangul on maakohtu poolt kohaldatud sätet võimalik kasutada olukorras, kus on tegemist kohtuistungi korda rikkuva isikuga,» selgitas ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu. Ta lisas, et kohtunik peaks siis andma korralduse rikkumise lõpetamiseks.

«Seega saaks kohaldada nimetatud sätte alusel sanktsioone juhul, kui menetlusväline isik on rikkunud kohtuistungi korda ning ei allu kohtu korraldusele istungil korrarikkumine lõpetada,» lisas Vilu.

Seetõttu leidis ringkonnakohus, et maakohtul puudus selle paragrahvi järgi trahvimiseks alus ning maakohus on tõlgendanud õigusnormi valesti.

Samuti mõistis kohus Eesti riigilt Haravee kasuks välja 600 eurot kaitsjale makstud tasu katteks.

Määrusele võib esitada määruskaebuse 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles