Kalle Muuli erakoolide vaidlusest: kui ei peaks Ligi-stiilis vaidlema, saaksid küsimused kolme päevaga lahendatud (21)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Mihkel Maripuu

Kalle Muuli ütles ETV saates «Foorum», et lahendused on erakooli küsimustes üsna lähedal ja detailide üle oleks võimalik vaielda, kuid probleem on suutmatuses diskussiooni alustada.

«Kui me ei peaks Ligi-stiilis vaidlema, siis need küsimused saaks kolme päevaga lahendatud,» ütles Muuli.

Ta lisas, et erakoole ei tohiks vastandada õpetajate palkadele. «See on täiesti väärarusaam, ministeerium vajab raha juurde ja peaksime seda ministriga üheskoos tegema, mitte hirmutama äravõtmisega.»  

Mailis Repsi sõnul tuleb kokku leppida selles, et raha ei võeta ära ning järgmistele murekohtadele leitakse lahendus jooksvalt. «See annab kindlustunde,» kommenteeris Reps. Ka Reos rõhutas, et erakoolide vastandamine õpetajate palkadele tuleb lõpetada. «Haridusse on vaja raha juurde, mitte ära võtta.»

Jürgen Ligi jäi endale kindlaks ning ütles, et 3,5 või 3,8 protsenti on just see raha, mis õpetajate palkadest puudu on jäänud. Tema sõnul seisneb probleem selles, et ühiskonna tugevamad on praegu debatis jõuliselt esindatud ning erakooli lapsed saavad suuremad õigused kui tavakooli lapsed.

«Lahendus on muuta see kaalutlusõiguseks, see töötab mitmes KOVis ja enamik on sellega nõus, kuid praegu ehitab riik nõrgestavat paraleelkoolivõrku,» rääkis Ligi.

Krista Aru sõnul on lahendused laual ning nüüd tuleb suuta neile otsa vaadata ning leida sobiv lahendus, kaasates erakoolid, vanemad ja ministeerium.

«Jään selle juurde, et läheneda tuleb lapsekeskselt ning kaotus oleks, kui erakoolid, mis on suured kodanikuaktiivsuse näitajad, kaoks,» ütles Aru. 

Erakoolide rahastamine kütab jätkuvalt kirgi ja kõiki pooli rahuldavat lahendust seni leitud ei ole. «Foorumi» stuudios arutasid teemat Jürgen Ligi, Mailis Reps, Kalle Muuli ja Krista Aru ning arvamuslauas Pärnu Sütevaka gümnaasiumi direktor Andres Laanemets ja Airi Mikli Riigikontrollist. Saatejuht oli Andres Kuusk.

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles