Indrek Sirk: trahvimäärade tõstmine mõjub inimestele kättemaksuna (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liiklusjurist Indrek Sirgi sõnul ei tee kõrgemad trahvimäärad inimesi seaduskuulekamaks, vaid pigem süvendab tunnet, et riik proovib läbi trahvide tavalisele inimesele kätte maksta. Samuti ütles Sirk, et rohkem peaks tähelepanu pöörama n-ö präänikutel põhinevatele karistusmeetmetele, mis sunnivad inimest positiivsemalt liikluses käituma.

«Karistuste karmistamine mõjub inimestele kättemaksuna ja kui see mõjub kättemaksuna, siis ei mõjuta see meid positiivselt käituma,» toonitas Sirk ETV saates «Ringvaade», vahendas ERRi uudisteportaal.

Tema hinnangul jätab trahvimäärade tõstmine inimestele mulje, et sellega korjatakse raha riigikassase, kuid tegelikkuses pole see väga jätkusuutlik mudel.

«Meil on tegelikult vaja mõjutada liiklejaid positiivsemalt või kohaldada selliseid karistusmeetodeid, mille puhul on inimesel võimalik n-ö «prääniku» meetodil end parandada, mida kriminaalmenetluses väga tihti kasutatakse,» leidis Sirk, lisades, et liikluses saab rakendada ka tingimisi karistusi ja järelevalvele allutamist.

Vaata lähemalt ERRi videost!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles