Paavst ei lubanud lahutatutele armulauda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teoloogiline raskekahurvägi ehk kardinalid Lorenzo Baldisseri ja Christoph Schönborn eilsel ekshortatsiooni tutvustanud pressikonverentsil.
Teoloogiline raskekahurvägi ehk kardinalid Lorenzo Baldisseri ja Christoph Schönborn eilsel ekshortatsiooni tutvustanud pressikonverentsil. Foto: AFP/SCANPIX

Ilmselgelt kirikupea sõnavõttude väärtõlgendustega harjunud katoliku kirik palus enne paavst Franciscuse apostelliku ekshortatsiooni «Amoris Laetitia» (e.k «Armastuse rõõm», toim) avaldamist ajakirjandust, et nood ei asuks tõlgendama enne, kui teksti näinud on.

Tekst toodi avalikkuse ette eile, kui Kesk-Euroopas oli kell 12 ja Eestis 13. Et abistada Vatikani pressikonverentsile kogunenuid selle inglise keeles 262 lehekülje pikkuse dokumendi mõistmisel, olid kohal kardinalid Christoph Schönborn ja Lorenzo Baldisseri.

Kuigi paljud esimesed meediapealkirjad keskendusid taas homoseksuaalsusele, pole «Amoris Laetitias» sellest tegelikult eriti juttu, sest dokument on pühendatud heteroseksuaalsetele peredele. Nii enne kui ka pärast ekshortatsiooni ilmumist külvas teemaga rohkem kursis ringkondades põhielevust küsimus, kas paavst vihjab, et lahutatud ja uuesti abiellunud võiksid teatud tingimustel armulauda saada.

Nimelt ei tunnista katoliku kirik lahutust. Teatud abielud võib küll kehtetuks tunnistada, aga seda lubab kanooniline õigus vaid juhul, kui juba liidu sõlmimise eel olid olemas varjatud asjaolud, mis tegid selle õigustühiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles