Arhitekt kutsub loodust linna lammutama

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Marco Casagrande,
Arhitekt Marco Casagrande, Foto: Eero Vabamägi

Üks tuntumaid soome arhitekte, keskkonnadisainereid ja arhitektuuriteoreetikuid Marco Casagrande rääkis intervjuus Postimehele kolmanda põlvkonna linnast, loodusega dialoogi astumisest ning Tallinna linnahalli tulevikust. 

Auhinnatud kunstnik Casagrande on huvitava elukäiguga mees. Taiwani ülikooli ökoloogilise linnaplaneerimise professor on näiteks ka endine palgasõdur, kes olnud sõjakuritegudes kahtlustatavana isegi politsei uurimise all. Tõendite puudumisel uurimine siiski lõpetati. Ise on Bosnia sõjas osalenud mees kõik sõjakuriteod sügavalt hukka mõistnud. Praegu võitleb 44-aastane soomlane hoopis teises sõjas – looduse poolt ja tööstusliku linnastumise vastu. Tema deviis on «Nature is the only reality» ehk «Loodus on ainus reaalsus».

Tallinn Music Weeki konverentsi «Creativity For Change» paneelis «Migration. Mobility. Future cities» osalenud Casagrande ütleb, et ainus võimalus ongi astuda loodusega dialoogi. Kirgliku linnaplaneerijana rõhutab ta aga, et kõigepealt peab linn õppima olema jälle osa loodusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles