Detailid panevad stiilipunktid paika

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Massimo Dutti

Meestemood võib sageli tunduda petlikult ühtlane – hulk ülikondi, vähe värve ja veel vähem vigurdamist. Ometi loetakse üht härrat stiilseks, teist aga maitselagedaks. Ah et miks? Vastus peitub detailides!

Iga samm formaalsest maailmast vaba poole teeb meeste stiilivalikud mitmekesisemaks. Vaba käega kokku pandud komplektidesse ilmuvad mängulust, isikupära väljendused, värvid ja vigurid. Kuid kõik see ei muuda siiski rõhuasetust – kas asi toimib või mitte, selle panevad paika ikka need neetult tähtsad pisiasjad. Kuidas see saab ometi nii olla, et suurtel asjadel on meestemoes hoopis vähem sõnaõigust kui pisikestel? Sest oskus märgata kõige peenemaid nüansse ongi see kunst, mida stilistika nime all tunneme.

SOKK

No nii väikesest asjast küll stiiliküljel eluilmaski juttu ei tule, arvab nii mõnigi praktiline mees. Aga eksib paraku! Sokid pole teema vaid meie poliitilise eliidi ridades, see huvitab kogu moemaailma. Aabitsatõde ütleb, et sokk tuleb valida tumedam kui püksid, kuid nüüdisajal on vaata et tähtsamakski saanud julgus. Värvikas valik rõhutab julgust ja enesekindlust – pole ju paha oma visiitkaardile panna? Musta soki orjus pole kaugeltki alati toimiv ja turvaline valik, pigem vanamoeline ja stiilipunkte sulatav taak. Suve hakul tasub meenutada sedagi, et pikka aega võidutseb moepealinnades trend sokkidest üldse loobuda. Isegi ülikonnapükste alt vaatavad vastu paljaste jalgade otsa torgatud kingad või vabama komplekti puhul tennised. Mõistagi sokivabalt.

KELL

Käekell on niivõrd võimas sõnumikandja, et paneb ärimaailmas kohe paika, kellega tegu. Kui hästi sel mehel läheb, milline on tema positsioon ja pangaarve. Kellabrändide legendid on nii jõulised ja kehtestavad, et vahel eelistatakse kella üldse mitte kanda ning vaadata aega hoopis telefonilt –  seegi on ju tänapäeval täiesti võimalik. Siis tuleb muidugi detailina mängu telefon, nendegagi käib kaasas staatuslikke sõnumeid. Kelladisainis on alati võimalik eelistada kuulikindlat klassikat või trendikat kujundust, mis muutub samas taktis üldise trendimaastikuga ning toob fookusse konkreetsed värvid, vormid, materjalieelistused ja stiili. Endiselt on eelistatud minimalistlik laad, kandilised jooned ning selged, jõulised vormid. Kuid trendi järgi kella valida on sama jabur nagu moe järgi naist võtta – vaid oma maitset usaldades ja julge olles õnnestub hea tulemus saavutada.

RIHM

Tänapäeva mehed on sageli saledad, nii asub püksirihm ja eriti selle pannal tervikus sageli väga nähtaval kohal. Kus selles mängus karid varitsevad? Unusta isikupäratud lahendused, mis peaks justkui kõigega sobima, tegelikult ei sobi need mitte millegagi! Rihm on stiilisõnumi kandja – kui ametlik, vaba, sportlik või rebel on tervik. Rihma ja jalatsite kombineerimisel kehtivad seniajani reeglid, et need valitakse kas sama tooni või on üks selgelt tähtis ja teine tagasihoidlik. Musta-pruuni üldjuhul ühes komplektis ei kanta. Värvikad ja efektsed rihmad pole mingi eriline edevus, pigem tavapärane huvitav detail.

SALL

Eesti kliima on väga sallisõbralik, niisiis tasub see stiilielement otsekohe mängu võtta. Imelihtne on salli abil tuua tervikusse värvi või karakterit. Kas oled Riviera-puhkuse šikk härrasmees või Kalamaja pargis jalutav boheem – sallis võib see suhtumine juba sisalduda. Hea valik on nii uljad värvid kui ka peened toon toonis tervikud. Salli asemel võib kanda kaelarätti, ja milline avastamisrõõm on veel kõigi nende erisuguste sidumisviisidega tutvust teha!

LIPS

Kraadike korralikum, aga sugugi mitte nii viks ja viisakas, kui on harjutud arvama. Tõsi küll, lips on kirsiks tordil ülikonda kandes, kuid sobib väga hästi ka vabamasse tervikusse. Lipsusõlme pole sel juhul tarvis lihtsalt nii akuraatselt kinni sikutada. Lipsude sobitamine on tõeline teadus ja õnnestumisvõimalusi palju. Kuid minu viimase aja toimivaim stiilitrikk on valida lips mehe silmade värvi järgi. Kui kas või mõni väike element mustris silmadega kokku kõlab, on tulemus südameid sulatavalt šikk.

RINNARÄTT

Rinnataskusse on siidist asukad pesa teinud juba mitu hooaega tagasi, vaevalt leidub enam härrat, kes seda elementi tundma ega kasutama õppinud ei ole. Moelemmiku rollis on rinnarätt tänini. Detaili lisatakse nii ametlikumale kui ka vabamale pintsakule, mida kannad teksaste kõrval, see on üks lihtsamaid viise komplektile isikupärakraade juurde keerata. Rinnarätt võib olla kontrastne komplektiga, kuid lihtsam on õnnestuda siis, kui mõni värv mustris kusagil mujal kordub, olgu siis lipsul, särgil või mujal. Kuidas rätti tasku sättida? Hei, mis küsimus see veel on? Esimene reegel on: unusta liigne sätitus. Ei mingit voltimist – kui seda teha soovid, voldi salvrätte peolaual. Tee parem piisavalt vaba ja hooletu kunstipärane pusa ja astu rõõmsalt uksest välja.

PEAKATE

Enamik mehi viskab mütsi nukra niipea, kui ilm vähegi lubab. Osa juba varem. Olgem ausad – mütsi kandma ei sunni meid kevadel miski vägi, kuid see on suurepärane võimalus hetkega halli massi hulgast esile tõusta. On palju mehi, kellele väga sobivad kaabud, teised näevad vinged välja vabamates sonides või nokatsites. Head mütsi enda peas järele proovimata ei leia, aga otsimine tasub vaeva. Õnnestunud valiku korral pääsed hetkega edasijõudnute liigasse.

PRILLID

Tänapäeval on prillide kandmine valik, mis võib tuua korraliku koorma stiilipunkte. Silmade korrigeerimine on käepärane ja kerge, ehkki mitte kõigile sobiv lahendus. Samas näeb hulk mehi prillidega tõeliselt šikk välja. Kui raamid valida näojoontega sobivad, siis võimendavad nad inimese karakterit, lisavad tõsiseltvõetavust ja asjalikkust. Mood mõistagi mõjutab raamide kuju igal hooajal, kuid hea valik algab siiski sellest, kui arvestada oma näo eripärasid – kulmude kuju, nina, näo laiust ja näojoonte nurgelisust.

EHE

Kui oled mees, kes kannab ehteid, on omajagu stiilipunkte tõenäoliselt juba ette kirjas. Ehe on võimalus oma isikupära väljendada ja võimendada, see pole mingi naiste privileeg, vaid võrdne õigus mõlemale soole. Lihtsalt mehed on selles vallas enamasti ettevaatlikumad. Samas kui ehtida end tagasihoidlikult ja kanda valitud asju vankumatu enesekindlusega, pole rappaminek pea üldse võimalik. Võita on siin mängus palju, kaotada väga vähe!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles