Näitleja Andrus Vaarik sai juhiloata sõitmise eest kohtult karistada (9)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Vaarik.
Andrus Vaarik. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Harju maakohus mõistis süüdi ja karistas rahatrahviga korduvalt juhtimisõiguseta autorooli tükkinud näitlejat Andrus Vaarikut.

Süüdistuse alusel juhtis näitleja Andrus Vaarik märtsi alguse seisuga viimase kolme kuu jooksul kahel korral mootorsõidukit ilma vastava kategooria mootorsõiduki juhtimisõiguseta.

Esimesel korral jäi ta politseile vahele Läänemaal mullu 29. detsembril, kui Lääne prefektuur teda samal päeval väärteo korras rahatrahviga karistas.

Käesoleva aasta 3. märtsil kella 1.39 ajal jäi Vaarik taas politseile vahele Tallinnas Sõle tänaval. Ligi kolm tundi hiljem, kella 5 paiku tabas politsei mõni maja edasi Vaariku uuesti roolist.

Kui varem käsitleti süstemaatilist juhtimisõiguseta mootorsõiduki juhtimist väärteona, siis alates 2015. aasta algusest muutus see kriminaalkorras karistatavaks.

Nii jõudiski asi kohtusse ja 4. märtsi kohtuistungil tunnistati Vaarik süüdi karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb sõiduki süstemaatilist juhtimist juhtimisõiguseta isiku poolt. Teo eest karistatakse kas rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

Liiklusseaduse kohaselt võib mootorsõidukit juhtida isik, kellel on vastava kategooria mootorsõiduki juhtimisõigus ning kelle juhtimisõigust ei ole peatatud, ära võetud ega kehtetuks tunnistatud või keda ei ole juhtimiselt kõrvaldatud.

Harju maakohus mõistis Vaarikule rahalise karistuse 90 päevamäära ulatuses ehk 2979 eurot, mida lühimenetlusest tulenevalt vähendati kolmandiku võrra ehk 1986 eurole. 

Karistusest arvati maha üks eelvangistuses viibitud päev (3. märtsil - toim), mis vastab kolmele päevamäärale ehk rahaliseks karistuseks jäi 1887 eurot. Sellest kohe täitmisele kuulub 496 eurot.

Ülejäänud summat ei nõuta sisse, kui ta ei pane aastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Lisaks peab Vaarik menetluskulude katteks tasuma kokku 837 eurot.

Andrus Vaarik ütles Postimehele, et tema juhiluba on aegunud ja ta pole seni jõudnud seda uuendada. «Juhiluba aegus juba aastaid tagasi, kuid ikka alati on kiire ja muud asjad on tähtsamad,» rääkis Vaarik. «Trahvid olid suhteliselt väiksed. Sõitsin, maksin väikse trahvi ja nii tekkiski karistamatuse tunne,» tunnistas ta.

Märtsis tabas politsei Vaariku kolmandat korda juhiloata autoroolist, kusjuures ühe öö jooksul kahel korral. Vaarik selgitas, et sõitis filmivõtetele ning pärast sealt tagasi. «Politsei peatas mind teel filmivõtetele, pärast sõitsin võtetelt tagasi ja politsei peatas mind uuesti,» selgitas ta. «Teadvustasin küll, et kui kolm korda vahele jään, järgneb kriminaalkaristus, aga olin öösel nii zombie ja mõtlesin, et küll tuigerdan koju ära.» Tagantjärele tõdes Vaarik, et see oli väga vale otsus. 

Kohtuotsuse peale on õigus esitada apellatsioon Tallinna ringkonnakohtule, kuid seda Vaarik ei teinud. «Trahv on makstud ja olen oma karistuse kätte saanud,» lisas ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles