Ansipi uusaastatervitus: euro tulekuga kaob devalveerimishirm

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Liis Treimann

Peaminister Andrus Ansip ütles euro kasutuselevõtu puhuks koostatud läkituses, et Euroopa ühisrahaga kaob Eesti krooni alatasa saatnud devalveerimishirm.

«Jätame hüvasti krooniga, mis on meid ligi 19 aastat teeninud.  Kroon oli tubli valuuta, mis oli jäigalt seotud alul Saksa margaga ja hiljem  euroga, kuid mida ometi saatis alaline, olgugi teoreetiline paine ühel päeval  devalveeritud saada,» ütles Ansip. «Seda ei juhtunud kunagi, aga nüüd võib need jutud minevikku jätta.»

«Ent iga raha on ikka ainult vahend. Vahend selleks, et saaksime  väärikalt, euroopalikul moel  ehitada oma riiki, ainsat Eestit, mis maailmas on,» lisas peaminister.

Ansip märkis, et eestlased on tublid olnud ning ehitanud lühikese ajaga üles põhjamaiselt korraliku riigi. «Eesti on saanud üheks kõige euroopalikumaks riigiks. Olgem  õigusega uhked Eesti üle, sest Eesti saavutused on iga kaaskodaniku, kaasmaalase  töö vili. Elu viivad edasi need, kes suudavad kanda raskusi väärikalt ja  rõõmuga. Me peame hindama neid, kes ei kuluta oma energiat teiste  materdamisele, vaid töötavad selle nimel, et Eestis elu paremaks läheks,» rääkis Ansip.

Valitsusjuht kinnitas, et paremad ajad on Eestil veel ees. «Sümboolne on, et esimesed eurokupüürid tulid käibesse Estonia majast, mis on ise sündinud eesti rahva  ühise jõupingutuse viljana. See oli kõigest sajandi eest; kui Juhan Liiv annetas  viimase, mis tal oli – oma kuue – Estoniale, mis tõlkes ju muud ei tähenda kui: Eestile,» meenutas peaminister.

«Nüüd, sadakond aastat hiljem võib öelda, et tänaseks on kuue Eesti heaks annetanud iga Eesti kodanik, iga maksumaksja. Sellepärast ongi Eesti just selline – ilus maa ja kodune riik. Tänan valitsuse nimel kõiki kaasmaalasi koos käidud tee eest, toetuse eest, mida  rahvas kõrgema võimu kandjana on üles näidanud raskete otsuste suhtes, mida  valitsusel on tulnud teha,» ütles Ansip ja soovis kõigile head uut aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles