Keskerakonna kaks leeri astusid sammu leppimise suunas (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeva õhtul said hotelli l’Ermitage konverentsisaalis kokku Keskerakonna fraktsiooni 27 liiget, et püüda lõpuks lahendada partei sisetüli, mis on erakonda varasügisest saadik lõhestanud.  Koosviibimise järel kinnitasid mõlemad pooled, et samm leppimise suunas sai tehtud, kuid see tuli väga raskelt.

Veel koosolekule kogunedes olid osad riigikogu keskfraktsiooni liikmed Simsoni ja Savisaare leeri võimaliku leppimise suhtes üsna kahtlevad. «Väga suuri lootusi mul pole,» märkis Heimar Lenk vahetult enne koosviibimise algust.

Kaks ja pool tundi kestnud koosviibimine möödus kohati kirglikult, kuid lõpuks astusid konverentsiruumist välja üsna rahulolevad keskerakondlased. «Inimesed said südamelt ära räägitud, mis kedagi vaevas ja kokkuvõttes saime sammukese lahendusele lähemale,» märkis fraktsiooni esimees Kadri Simson. «Kui jätkame sellises meeleolus, on perspektiiv väga hea.»

Simson märkis, et ühe asjana otsustati, et edaspidi lahendatakse võimalikud probleemid omade seas, mitte avalikkuse ees, et ei tekiks uusi solvumisi.

Peeter Ernits nentis, et koosviibimine võttis kõvasti pingeid maha. «Raskelt see tuli, aga samm [leppimise suunas] sai astutud,» märkis ta. «See oli väga oluline kohtumine. Meil pole sisemisi vastuolusid, olid möödarääkimised.» Ernits kinnitas, et tema süda on koosviibimise järel kõvasti rahulikum, kuid endiselt on tal kahju sellest, et asjade selgeksrääkimisega nii kaua on viivitatud.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid märkis, et koosviibimisel oli kirge ja tõsteti ka häält, kuid kõigil lasti kenasti lõpuni rääkida ja tema on tulemusega rahul. «Poliitilised konkurendid nägid kõvasti vaeva, et meie partei siseseid lahkhelisid süvendada,» nentis ta, kuid lisas, et nüüd võtab Keskerakond end kokku ega lase koalitsioonil rohkem kasu lõigata tõigast, et Keskerakond on lõhestunud.

Marika Tuus-Laul nentis, et kõige suuremaid kirgi küttis koosolekul fraktsiooni juhtimise teema, mida tema sõnul ei saa teha «kirvemeetodil.» «Kompromissiks on peaaegu kõik valmis,» märkis ta, jättes täpsustamata, kes siiski ei ole valmis.

«See tuli päris raskelt, kuid üks samm sai tõesti astutud,» võttis kokku Heimar Lenk.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles