Advokatuuri esimees Panama leketest: mina ei ole õige sihtmärk (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Vallikivi.
Hannes Vallikivi. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Advokatuuri esimees Hannes Vallikivi ütles, et tema ei ole Panama leketega seoses paraku õige sihtmärk.

Ta nentis, et kordab taaskord üle, et ei saa avalikkusele oma klientidega seotud firmade kohta midagi rääkida. «Kuna see on kliendi asi, siis ma ei saa seda kuidagi kommenteerida. Olen ma advokatuuri esimees või mitte, mul on seadusest tulenev kohustus,» lausus ta.

«Ma võin nii palju öelda, et see asi, millega seoses mind isiklikult välja toodi, seal ei ole midagi, mis viitaks millelegi ebaseaduslikule,» kinnitas Vallikivi. «Mu südametunnistus on puhas, midagi seadusevastast ma teinud ei ole.»

Vallikivi tõdes, et offshore-firma iseenesest ei tähenda midagi ebaseaduslikku ja selgitas, et peab kirjavahetust sadade teiste advokaadibüroodega üle maailma, seda nii Luksemburgis, Londonis kui ka mujal.

«See ongi minu igapäevane töö, et sellepärast tuua mind kuidagi... eks ma olen muidugi nördinud, aga ma saan aru, et ajakirjandus teeb oma tööd ja mina olen käsist seotud. Kliendid ise või ärimehed, nemad saavad rohkem kommenteerida,» rääkis ta.

Vallikivi märkis, et ta on ajakirjanduses ilmunud väiteid selgitanud juba advokatuuri aseesimehele Jaanus Tehverile. Kui advokatuur soovib, on Vallikivi valmis neile andma täiendavaid selgitusi.

«Pealtnägija» eilses telesaates toodi välja, et Panama infolekkest ilmnenud dokumentatsioon näitab, et 2004. aastal soetas Tallinnas Mustamäel tegutsenud Kalle Norbergi 928 dollari eest ühe Briti Neitsisaartel registreeritud firma Hodge Bay Investments.

Tuntud ärimees Oliver Kruuda ostis samalt Neitsisaarte ettevõttelt kalli juustutootmisliini oma Paide tehasesse. Samal ajal kui Kruuda maksuametiga kohut käis, äratati vahepeal riiulile pandud Hodge Bay 2014. aastal jälle ellu ning direktoriks ja omanikuks pandi taas Kalle Norberg. Norberg ise seda eitas.

Samadest paberitest nähtub, et riiulifirma ajutises elluäratamises osales praegune advokatuuri esimees Hannes Vallikivi. Viimane saatis Mossack Fonseca kliendihaldurile selle kohta otse juhiseid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles