Reformierakonna aukohtu esimees viidi ülekuulamisele (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Umboja
Andrus Umboja Foto: Peeter Langovits / Postimees

Politsei korraldas eile läbiotsimise Jõelähtme vallavalitsuses ja kolme vallaga seotud isiku kodus. Menetlustoiminguteks viidi kaasa vallavanem Andrus Umboja, volikogu liige Veljo Haavel ja munitsipaalettevõtte Jõelähtme Varahaldus juhatuse liige Teet Sibrits, teatas «Pealtnägija».

Nii Haavel kui ka Umboja on Reformierakonna liikmed, viimane ka erakonna aukohtu esimees, kirjutab «Pealtnägija» Facebookis.

Prokuratuuri kinnitusel on Umboja ja Haavel kriminaalasjas tunnistajad ning ainsana on hetkel kahtlustus esitatud Sibritsale usalduse kuritarvitamist käsitleva paragrahvi järgi seoses ühe kinnisvaratehinguga, mis väidetavalt toimus ebaausalt ja kümme korda alla turuhinna. Kõik härrad said õhtul siiski politseist koju.

Tegu on keerulise aastatepikkuse kombinatsiooniga Jägala-Joa endise pioneerilaagri ümber, mille uurimisega ka «Pealtnägija» viimastel nädalatel tegeles, kuhu on segatud mitu staažikat vallategelast, sh pikaajaline vallavanem Taimi Saarma ja Veljo Haavel.

Põhja prokuratuuri pressinõuniku Kaarel Kallase teatel alustati kriminaalmenetlust kontrollimaks Jõelähtme vallavalitsuse, vallale kuuluva OÜ Jõelähtme Varahaldus ja OÜ Serfdom omavahelisi tehinguid vallavaraga ning väljamaksete tegemist OÜ-le Serfdom.

«Uurimise keskmes on ühe valla kinnistu müük OÜ-le Serfdom oluliselt alla turuhinna. Kahtlustuse järgi korraldati nimetatud kinnistu enampakkumine selliselt, et selle võidaks OÜ Serfdom, kes oligi enampakkumisel ainus osaleja. Nimetatud kinnistu väärtust on aasta-aastalt hinnatud üha odavamaks vaatamata sellele, et vallavolikogu otsusega muudeti nimetatud kinnistu sihtotstarve maatulundusmaast elamumaaks. Arvestades maa-ameti kinnisvarahindade statistikat on alust arvata, et kinnistu müüdi OÜ-le Serfdom enam kui kümme korda turuhinnast odavamalt,» ütles Kallas.

«Kriminaalasja raames teostati 14.04 läbiotsimised kolme isiku elu- ning töökohtades (sh Jõelähtme vallavalitsus). Kuriteokahtlustus on hetkel esitatud ühele isikule karistusseadustiku usalduse kuritarvitamist käsitleva paragrahvi järgi,» lisas ta.

Kuna kriminaalasjas on menetlus alles varajases staadiumis, siis ei ole prokuratuuril ja politseil võimalik veel kriminaalmenetluse detaile täpsemalt kommenteerida. 

Kriminaalasja eeluurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur. 

Umboja kommenteeris, et tegemist on kahetsusväärse juhtumiga, mille asjus teeb ta vallavanemana tõe võimalikult kiireks väljaselgitamiseks uurimisasutustega igakülgset koostööd. «Olen selles protsessis tunnistaja. Reformierakonnal ei ole antud juhtumiga mitte mingisugust seost.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles