Komisjon tahab leevendada välismaalaste palkamist aiandustöödeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiandus.
Aiandus. Foto: www.flickr.com

Kuna kohalikel puudub huvi hooajatööde vastu aiandussektoris, tegi riigikogu maaelukomisjon siseministeeriumile neljapäeval ettepaneku leevendada välismaalaste palkamisel esitatavaid nõudeid.

Välismaalased näiteks Ukrainast ja Valgevenest on motiveeritud aiatööd tegema, kuid nende palkamine on tööandjale kallis, sest praegu kehtiva välismaalaste seaduse kohaselt ei tohi tööandja maksta välismaalasele vähem kui aasta keskmise palga ja koefitsiendi 1,24 korrutis.

Kuna aianduses makstavad palgad on oluliselt väiksemad põhitegevusala keskmisest, tegi maaelukomisjon siseministrile ettepaneku siduda makstav palk konkreetseks aastaks kehtestatud töötasu alammääraga või jätta palga kokkuleppimine tööandja ja töövõtja hooleks.

Maaelukomisjon esitas ettepanekud peale teisipäeval toimunud istungit aiandusliidu esindajatega, kus viimased kurtsid, et aiandussektori üheks suuremaks mureks on hooajatöödele tööjõu leidmine ja sellega seonduvad maksekohustused.

Aiandus on väga tööjõumahukas sektor, mis vajab piiratud aja jooksul väga palju töökäsi. Töökäte puuduse tõttu on kohati jäänud osa saagist ka koristamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles