Tehnokontroll: liftid hakkavad vanaks jääma

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade liftišahti.
Vaade liftišahti. Foto: Peeter Langovits

OÜ Tehnokontrollikeskuse juhatuse liige Urmas Vain tõdes, et suur osa Tallinna liftidest hakkab vanaks jääma ning ka lifti varuosade leidmine on juba raskemaks läinud.

Vain märkis, et ühtegi mitte korras olevat lifti tööle ei lubata. «Seda, et liftid oleksid ohtlikud, ma küll ei väidaks.»

Ta tõdes, et väga suur osa Tallinna liftidest on valmistatud aastail 1965-1975, mil liftile anti 25-aastane garanteeritud tööiga.

«See ei tähenda seda, et 25 aasta pärast peaks lifti välja vahetama. Lifti eluiga ei ole määratud. Põhikriteerium on see, et kui lift muutub ohtlikuks ja teda ei ole võimalik enam remontida, siis tuleb see välja vahetada,» selgitas Vain.

Tema sõnul ei saa elumajade liftidele üldiselt väljavahetamise kohustust seada ning korteriühistud püüavad lifte remontida, kuni see võimalik on.

«Korteriühistud oma jõududega väljavahetamise kulutusi võtta ei saa. Korteriühistutel on kõigepealt vaja katus ära parandada, lumi maha ajada, küttesüsteemid parandada. Nii kaua kui lift liigub, nad selle väljavahetamisele ei mõtle,» nentis Vain.

Uuemad liftid peavad plaanilise tehnokontrolli läbima iga 2 aasta tagant, üle 10 aasta vanused liftid aga iga 1 aasta tagant.

Postimees.ee kirjutas eile öösel Õismäel juhtunust, kus kiirabibrigaad vajus koos patsiendiga liftišahti põhja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles