Millest süttisid sel nädalavahetusel suured kulupõlengud?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõleng Pärnus.
Kulupõleng Pärnus. Foto: Madis Sinivee

Kuigi Eestis on välja kuulutatud tuleohtlik aeg, käisid päästjad taas tuld kustutama mitmetel maastikupõlengutel. Enamik neist oli olid alguse saanud hooletust lõkketegemisest, kuid ühel juhul oli kurja juureks maha kukkunud elektriliin.

Virumaal kustutasid nädalavahetuse jooksul päästjad kulupõlenguid 39 korral, nendest 35 Ida-Virumaal ja 4 korral Lääne-Virumaal.

Ida-Virumaal oli suurim kulupõleng laupäeval. Kell 16.30 teatati häirekeskusele, et Kohtla-Järve linna Oru linnaosas Briketi tänaval kõrgepingeliinide all põleb kulu. Päästjad kustutasid tulekahju lõplikult alles pühapäeval kella 12.06ks. Kokku põles 50 000 ruutmeetrit kulu ja turbapinnast.

Lääne-Virumaal olid suurimad kulupõlengud laupäeval, kella 13.23 ajal Väike-Maarja vallas Kiltsi alevikus Jaama tänaval oli tuli haaranud oma embusse ca 10 000 ruutmeetrit pinnast; kella 18.19 ajal Tamsalu vallas Pruuna külas oli põlemas sama palju kulu.

Ka Põhja päästekeskuse päästjad käisid möödunud nädalavahetuse jooksul Tallinnas ja Harjumaal paljusid kulupõlenguid kustutamas. Suurim kustutatud põleng oli laupäeval Rae vallas Aruvalla külas, seal põles kulu ligikaudu 20 hektari ulatuses.

Lõuna päästekeskus tegeles samuti nädalavahetusel hulga kulupõlengutega. Laupäeval kella 15.18 ajal süttis Jõgeva vallas Tooma külas tuulega lõkkest lennanud sädemest 2,1 hektarit kulupõldu. Tulekahjust andsid teada lõkkepõletajad ise. Päästjad hoidsid ära tule leviku lähedal asuvale kuurile ja metsale. Ohutusnõuete rikkujatega tegelevad päästeameti menetlusinspektorid.

Laupäeval kella 13.17 ajal süttis Tartus Roosi tänava lõpus kuue hektari ulatuses kulu ja võsaalune, mille päästjad kustutusvarustusega ATV abil kella 15.04ks kustutasid.

Kella 13.43 ajal süttis Tartu vallas Möllatsi külas lehtede põletamisest kolm hektarit kulu ja kuusenoorendik, mille päästjad kustutasid. Hooletu lõkkepõletaja andmed fikseeriti.

Valgamaal Taheva vallas Hargla külas põles laupäeval kella 17.45 ajal 2 hektari ulatuses kulu. Päästjad piirasid kustutusvarustuses ATV abil tuulega kiiresti leviva tule ning hoidsid ära põlengu leviku lähedal asuvale majale.

Pühapäeval aga süütas kulu hoopiski maha kukkunud elektriliin. See juhtus kella 13.03 ajal Palupera vallas Räbi külas ja põles 200 ruutmeetri ulatuses kulu.

Viljandimaal süttis kella 17.18 ajal Karksi vallas Univere külas tuleohutusnõudeid eiravast lõkkepõletamisest kahe hektari ulatuses kulu, mis ohustas lähedal asuvat kasenoorendikku. Päästjad panid kustutusvarustuses ATV abil põlengule piiri. Lõkkepõletajaks oli ligi 80-aastane mees, kes ohutuse tagamisega selgelt üksi toime ei tulnud. Vanataadile selgitati tuleohutusnõudeid. Päästjad paluvad oma vanemaealisi lähedasi tagasi hoida, et nad ei põletaks lõkkeid üksinda, sest nad ei tarvitse ohutuse tagamisega toime tulla.

Ka Lääne päästekeskuse teatel sai enamik piirkonna kulupõlengutest alguse hooletusest lõkke tegemisel.

Ühel juhul tehti lõke otse kulusele pinnale ning edasisi arenguid tulekahjuks ei pidanud kaua ootama. Teisal tegid poisikesed ilmselt igavuse peletamiseks lõkke võsa vahele. Laupäeval said kaks inimest kulupõlengu kustutamisel viga – üks põletushaavu ja teine vingumürgituse.

Hoiatus

Päästeamet juhib tungivalt tähelepanu, et Eestis on välja kuulutatud tuleohtlik aeg. See seab koldevälise tule tegemisele suuremaid piiranguid. Lõkke tegemisel nii looduses kui ka koduaias tuleb järgida tuleohutusnõudeid. Tuld võib teha vaid vaikse tuulega ja tähelepanelikult tuleb jälgida, et sädemed ei lendaks kulusse või läheduses olevatele hoonetele. Lahtist tuld ja lõket ei tohi jätta kunagi järelevalveta, vaid sel tuleb lasta lõpuni põleda, kustutada veega või summutada liivaga.

Päästeamet tuletab ka meelde, et igasugune kulupõletamine on Eestis aastaringselt keelatud ja karistatav!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles