Rõivas: riik on valmis teatud tingimustel Narva Aleksandri kirikut toetama

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Liis Treimann

Peaminister Taavi Rõivase sõnul võib riik toetada rahaliselt Narva Aleksandri kirikut, juhul kui kogudus, Eesti Evangeelne Luterlik Kirik ja võlausaldajad lepivad kokku kirikuhoonele alternatiivse kasutuse leidmises.

Rõivas ütles täna riigikogu infotunnis, et Aleksandri kirik on kahtlemata Narva linna ja ka paljude inimeste jaoks sümboli väärtusega ning on kahetsusväärne, et koguduse tegevus viis võlgadeni ja praegu peab rääkima kiriku müügist.

Peaminister nentis, et riik ei saa kõikidesse erinevatesse protsessidesse otseselt sekkuda, samas ei saa lõpuni välistada, et kui kõik osapooled näitavad üles valmisolekut leida lahendus, kuidas kasutada sakraalhoonet näiteks kultuuriobjektina, siis võib ka riik teatud osas õla alla panna.

«Riik juba on minevikus sellele hoonele õla alla pannud, kui ma nüüd peast õigesti mäletan, siis on riigi toel enam kui 2 miljonit eurot on selle hoone renoveerimisse  investeeritud,» ütles Rõivas.

Ta nentis, et Narva Aleksandri kiriku hoonele kasutuse leidmise puhul ei ole kõik võtmed riigi käes ja eelkõige peavad lahenduse leidmiseks initsiatiivi näitama kogudus. EELK ja võlausaldajad.

«Minu hinnangul ei jää riigi taha see, kui nii võlausaldajad kui ka Eesti Evangeelne Luteri Kirik on valmis otsima ühiselt lahendust selleks, et seda võimast hoonet oleks võimalik tulevikus näiteks kontserttegevuseks kasutada. Igal sellise suurusega linnal nagu Narva on oma kontserdisaale vaja. Pelgalt luteri koguduse tegevuseks on see hoone liiga suur – seda on kogudus ise selgelt välja öelnud ja seda on ka EELK peapiiskop kinnitanud –, nii et seetõttu tuleb sellele sakraalhoonele leida alternatiivne kasutus, mis oleks samuti väärikas ega rüvetaks kuidagi selle hoone algset eesmärki. Ma usun, et neid pretsedente on küll, kus selliseid väärikaid hooneid on kontserttegevuseks kasutatud. Nii et põhimõtteliselt ma arvan, et selle teemaga võiks edasi minna küll,» rääkis Rõivas.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri koguduse võlausaldajate üldkoosolek otsustas märtsis panna enampakkumisele Narva Aleksandri suurkiriku hoone. Kiriku alghind on 500 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles