Vanainimesed elavad justkui trellide taga (2)

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valkla Kodu on jäänud Eestis ainsaks kinniseks erihooldekoduks, kuhu kohus määrab aasta kaupa psüühikahäiretega inimesi, kes on muutunud ohtlikuks endale ja teistele. Kui hästi läheb, on hoolealune selle ajaga rahunenud ning suudab rutiinset igapäevaelu elada kas täiesti vabalt või osaliselt valve all kusagil mujal.
Valkla Kodu on jäänud Eestis ainsaks kinniseks erihooldekoduks, kuhu kohus määrab aasta kaupa psüühikahäiretega inimesi, kes on muutunud ohtlikuks endale ja teistele. Kui hästi läheb, on hoolealune selle ajaga rahunenud ning suudab rutiinset igapäevaelu elada kas täiesti vabalt või osaliselt valve all kusagil mujal. Foto: Sander Ilvest

Harjumaal Kuusalu vallas asuva Valkla kinnise erihooldekodu piirdeaeda on ehitatud üha kõrgemaks ja tihedamaks ning seda peamiselt ühe vaimupuudega hoolealuse pärast, kes täidab oma päevi nuputamisega, kuidas töötajad üle mängida ja jälle plehku panna.

Sellel nupumehel on aastate jooksul õnnestunud Valklast põgeneda rohkem kui kümme korda ning enamasti on ta jõudnud ka Eesti teise otsa oma päriskoju. Sealt tuuakse ta jälle Valklasse tagasi. Viimati suutis ta lahti muukida suletud katuseakna ja sealtkaudu välja ronida.

Noormehe pagemistest poleks suurt lugu, aga ta ei tee vahet, mis oma ja mis võõras, ning jõuab teel koju varastada asju ja ehmatada kaaskodanikke. Ta leitakse alati üles ja tuuakse Valklasse tagasi. Kuni järgmise korrani.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles