Paljud juhid pääsesid liiklustalgutel vaid hoiatusega, kuid oli ka tõsiseid rikkumisi (1)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«See on nagu kala püüdmine - vahel näkkab, vahel ei näkka,» ütleb kuus aastat patrullpolitseinikuna töötanud ja täna liiklustalgute raames Tallinna kesklinnas kiiruseületajaid püüdnud Raul Annuka. Pika talgupäeva võtab ta kokku järgmiselt: «Rikkumisi oli, kuid tagasihoidlikult, ja see on hea.»

Kella 16 paiku mõõdavad Raul Annuka ja tema paariline Taivo Veersalu kiirust Kadriorus Tobiase ja Kollase tänava parkimisplatsi juures, kus lubatud sõidukiiruseks on 50 km/h. See on üks koht, mille sealkandi elanik politsei- ja piirivalveameti (PPA) Facebooki lehel liiklustalgute kaardirakendusele ära märkis põhjusel, et seal võivad kiiruseületajad ohtu põhjustada.

Sõidukeid on sel kellaajal aga vähe ja Annuka arvab, et kiiruseületajaid siin vaevalt et on. «Kui mõni ka sõidab 55 km/h, pigistame silma kinni. Suurema kiiruseületamise puhul teeme hoiatuse või trahvi,» märgib ta.

Veerand tunni jooksul saab patrullpolitseinikele selgeks, et probleemne koht see vähemalt sel kellajal ei ole. Juba kella seitsmest hommikul liiklusjärelevalvet teinud Annuka ja Veersalu vaatavad mahukat plaani ja võtavad suuna Kunderi tänavale, kus sel kellaajal on liiklus märksa tihedam.

Raul Annuka kiirust mõõtmas. Foto:
Raul Annuka kiirust mõõtmas. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Kiirust on nad mõõtnud juba vähemalt tosinal tänaval ja tabanud ka ühe tõsise liiklusrikkuja sadamas D-terminali läheduses. «Seal oli ikka tõsine rikkumine - juht ületas 30 km/h alas kiirust üle 40 km/h. Vormistasime kohapeal paberid ja ta sai trahvi,» ütleb Annuka. Samuti peatasid nad kiiruseületajaid Valge, Gonsiori ja Faehlmanni tänavatel, ent kuna rikkumised olid väiksed, said juhid vaid hoiatuse. Seda enam, et varasemaid rikkumisi neil ei olnud.

Kolm hoiatust ja üks trahv

Annuka pargib eravärvides politseiauto Kunderi tänavale ja sätib kiirusemõõtja statiivile. Sel tänaval on liiklusrikkujaid varemgi vahele võetud.

Tükk aega on rahulik. Annuka sõnul sõidab suurem osa isegi väiksema kiirusega kui lubatud 50 km/h, mõne puhul näitab mõõtja 60 km/h. «Siin tuleb arvestada ka mõõtmisveaga ehk natuke tuleb veel maha võtta,» räägib Annuka, et nii vähese kiiruse ületamise tõttu ta kedagi peatama ei hakka. Juhile tuleb sõnad peale lugeda, kui seade mõõdab juba üle 65 km/h.

Pool tundi hiljem peatab Annuka käeviipega sõiduki Volkswagen Caddy, mille sõidukiiruseks tuvastab mõõdik 66 km/h. «Seda on juba natuke palju selle tänava jaoks,» põhjendab patrullpolitseinik.

Roolis on hallipäine mees, kes arvas, et sõitis samal kiirusel nagu teisedki autod. Ta kinnitab, et varasemaid rikkumisi tal ei ole. 

Foto:
Foto: Foto: Eero Vabamägi

Veersalu võtab vanema mehe dokumendi ja kinnitab, et see info vastab tõele. Kuna mehel varasemaid rikkumisi ei ole ja praegune ei olnud kuigi tõsine, lasevad nad tal minna, ent loevad sõnad peale.

Mõne minuti pärast peatab Annuka järgmise sõiduki. Suzuki roolis olev vanem naine sõitis samuti 66 km/h. Naine tunnistab, et tal ei olnud kuhugi kiiret, vaid ta oli lihtsalt tähelepanematu. Ka tema pääseb hoiatusega.

«Sellistes asulates ei ole kiiruseületamisest kasu, liigud ühe foori tagant teise taha. Võib-olla võidad ajaliselt 20-30 sekundit,» mõtiskleb Annuka. «Vahel ikka küsin kiiruseületajatelt, kas see on seda väärt, et näiteks järgmised kuus kuud ühistranspordiga liigelda. Mõeldakse natuke ja öeldakse, et ega ikka ole küll.»

Natukese aja pärast peatab ta tumesinise Volkswagen Passati, mille roolis on noorem mees. «See on nüüd juba tõsisem rikkumine - 77 km/h,» ütleb ta ja kiirustab juhi juurde. Juht ei hakka vastu vaidlema ja tunnistab, et ületas kiirust. «Enam ei saa me vaid hoiatusega piirduda,» märgib ka Veersalu ja vormistab trahvipaberid. Varasemaid rikkumisi noormehel ei ole.

17 aastat patrullpolitseinikuna töötanud Taivo Veersalu. Foto:
17 aastat patrullpolitseinikuna töötanud Taivo Veersalu. Foto: Foto: Eero Vabamägi
Taivo Veersalu ja Raul Annuka on paarilised olnud neli aastat. Foto:
Taivo Veersalu ja Raul Annuka on paarilised olnud neli aastat. Foto: Foto: Eero Vabamägi

«Sellest, mis põhjusel kiirust ületatakse, võiks raamatu kirjutada,» muigab Annuka. «Kui parajasti kiirustatakse sünnitusele, on see arusaadav. Sellisel juhul aitame eskortida. Tihti aga tuuakse põhjuseks näiteks lennukile ja laevale kiirustamine, kuid sellega välja ei vabanda - aega saab alati planeerida,» räägib ta. Tihtipeale selgub hiljem, et tegelikult on neil kiirustajatel aega maa ja ilm.

Varsti peatavad Annuka ja Veersalu neljanda rikkuja. Valge Audi A6 juht sõitis 66 km/h ja saab hoiatuse, nagu kaks eelnevadki samajagu kiirust ületanud juhti.

Päeva jooksul kümmekond kiiruseületajat

Kella 18 paiku lõpetavad mehed töö. Kokku tabasid nad ligi 11 tunni jooksul kümmekond kiiruseületajat, kellest kaks said trahvi. «Võib öelda, et rikkumisi oli, kuid tagasihoidlikult, ja see on hea,» sõnab Annuka, kes teeb liiklusjärelevalvet kesklinna piirkonnas igapäevaselt. Küsimusele, kas tavaliselt on kiiruseületajaid siis palju rohkem, ütleb ta vastuseks: «Olime täna hoopis teistes kohtades, et täita kodanike soove. Tavaliselt me väiksematele tänavatele nii palju tähelepanu ei pööra.»

Tema sõnul on liikluskultuur Eestis paranenud. «Liiklus on oluliselt rahulikumaks läinud, rikkujaid on vähemaks jäänud. Kui kunagi ei pidanud liiklusrikkujaid otsimagi, sest neid leidis kohe, siis nüüd võib ka kaks tundi mööduda nii, et me ei taba kedagi.»

Samas toob ta välja, et näiteks Järvevana teel ületatakse pidevalt kiirust. «Nii oli see varem ja nii on see ka nüüd.»

Veersalu lisab, et keskmiselt tabavad nad iga päev umbes 10-15 kiiruseületajat. «Linn hakkab elama neljapäeval ja elab kuni pühapäeva hommikuni. Sel perioodil on rikkumisi rohkem. Ainuüksi roolijoodikuid tabame nädalavahetuseti umbes 30-40,» ütleb ta.

Kas see, et täna püüti liiklusrikkujaid suhteliselt vähe, võis olla tingitud sellest, et paljud olid talgutest teadlikud? Annuka märgib oma kogumusele tuginedes, et üldiselt pole vahet, kas ulatuslikest puhumisreididest või liiklustalgutest teatatakse ette või mitte - rikkujaid tabatakse ikka samapalju. «Oleme roolist eemaldanud joodiku, kellel oli autos ekraanil suurelt lahti rakendus, mis näitas täpselt, kui palju patrulle tal ees on.»

Sellised rakendused on populaarsed. Ühte sellisesse jõudis tunni aja jooksul juba viis inimest märkida, et Kunderi tänaval on patrull.

Harjumaal määrati 80-le juhile karistus, üks korduvrikkuja toimetati arestikambrisse

Kui Annuka ja Veersalu peale kiiruseületamise muid rikkumisi ei tuvastanud, siis teistes piirkondades Harjumaal ja Tallinnas avastati roolist ka näiteks juhiloata juhte ja hoiatusi tehti turvavööta sõitjatele.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Seiko Kuiki sõnul oli kella 18.30 seisuga Harjumaal tabatud üle 80 kiiruseületaja, kes said rahalise karistuse. Neist vähemalt kolm ületasid kiirust Tallinna linnas rohkem kui 40 km/h. Kokku peatati kordades rohkem autojuhte, kelle puhul piirduti hoiatusega. Tabati ka kolm juhtimisõiguseta juhti, kellest üks oli korduvrikkuja ja kellele taotleti aresti. 

Lasnamäe linnaosa vanem sai hoiatuse

Päeval pidas politsei Lasnamäel kinni Lasnamäe linnaosa vanema Maria Jufereva (Keskerakond), kes kinnitas Postimehele, et ületas kiirust, kuid väga vähe, ja ta sai vaid hoiatuse. «Politsei palus tähelepanelikum olla ja ei midagi muud,» märkis ta. 

Ta lisas, et on autot juhtinud juba 15 aastat ning tal ei ole rohkem midagi kommenteerida.


Täna hommikust homse hommikuni toimuvad liiklustalgud, kus politseinikud jälgivad piirkiirusest kinni pidamist inimeste soovitud kohtades. Kokku on talgutel üle 250 politseiniku.

4. aprillil avas PPA oma Facebooki lehel liiklustalgute kaardirakenduse, kuhu inimesed said nädala jooksul märkida kohti, kus ohtu põhjustavad kiiruseületajad. Kokku laekus nädala jooksul üle 1200 ettepaneku.

Kaasliiklejate tähelepanekud liiklustalguteks. Foto:
Kaasliiklejate tähelepanekud liiklustalguteks. Foto: Foto: PPA

Kaarti saab suurendada siit.

Kõige rohkem tähelepanekuid tuli Põhja prefektuuri politseinikele - enam kui pooled ettepanekud on tehtud Harjumaa kohta. Tartumaa kohta tehti enam kui 200 ning Pärnu ja Ida-Viru maakonnas üle poolesaja tähelepaneku.

Probleemsete kohtadena märkisid inimesed liiklustalgu kaardile nii asulasiseseid kui ka -väliseid paiku, jalakäijaterohkeid bussipeatusi ja õuealasid ning maanteelõike, kus piirkiirusest kinni ei peeta.

Talgute järgselt saavad inimesed sellel ööpäeval tehtud politseitööst ülevaate samast kaardirakendusest, kuhu ettepanekuid koguti.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo sõnul võiks talgud panna inimesed liiklusturvalisuse peale mõtlema ning ka ise tähelepanelikumalt liiklema. «Piirkiirust jälgime igapäevaselt, kuid täna teevad politseinikud tööd inimeste pakutud kohtades,» rääkis Loigo.

Liiklustalgute jooksvat infot kajastatakse PPA Facebooki lehel.

Tänavused liiklustalgud on Euroopa liikluspolitseinikke ühendava võrgustiku TISPOL-i kiiruseületajatele keskenduva nädala üks osa ning talgud toimuvad kogu Euroopas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles