Peapiiskop kuulutas Narva Aleksandri kiriku päästmiseks välja korjanduse

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) teatas täna, et peapiiskop Urmas Viilma kuulutas välja korjanduse pankrotistunud Narva Aleksandri koguduse toetuseks ja varade päästmiseks.

Urmas Viilma saatis täna Eesti kogudustele korjanduse üleskutse. «Narva Aleksandri kogudus on pankrotistunud ja kogu koguduse vara on pankrotivarana pandud müüki. Olen selle üle väga kurb ja jagan kiriku nimel vastutust ja häbi nii jumala kui rahva ees selliste otsuste pärast. Vajame kõigi inimeste andestust ja eestpalveid ning jumalalt andeksandmist ja tarkust sellest raskest olukorrast välja tulemiseks,» seisab peapiiskopi üleskutses, milles nendib, et kiriku kiire restaureerimise nimel on Narva koguduse juhid teinud vigu.

«Samal ajal ei ole võimalik lõpetada Narva luterlaste vaimulikku teenimist ega kristliku koguduse tegevust ka siis, kui kogudus on juriidiliselt ja majanduslikult tegutsemisvõimetu,» lisas Viilma, kes on suhelnud viimastel nädalatel ka riigijuhtidega ning usub endiselt, et ei ole kustunud lootus päästa osa Narva koguduse varadest neid pankrotivarade hulgast välja ostes.

«Eelkõige puudutab see Narva Aleksandri suurkirikut, mille tähtsus nii luterlikule kogudusetööle, kui kogu eestikeelsele kultuurielule Narva linnas ja Ida-Virumaal on hindamatu. Oleme tänulikud kõigile, kes on valmis omapoolsete annetustega aitama päästa Narva Aleksandri suurkirikut pankrotivarana müümisest. Õnnistagu jumal iga annetajat ja eestpalvetajat!» lõpetas Viilma.

EELK Narva Aleksandri kogudus kuulutas 2014. aasta sügisel välja pankroti seoses suutmatusega tasuda Narva Aleksandri suurkiriku restaureerimistööde jätkamiseks garanteeritud laenu. 

Võlausaldajate esindaja teatas kuu aja eest, et muu pankrotivara hulgas alustatakse ka Narva Aleksandri kiriku müügiga alghinnaga pool miljonit eurot. Konsistoorium on öelnud, et see summa käib üle jõu ning raha ei saa võtta ka teiste koguduste arvelt. Vabariigi valitsus on aga teatanud, et ei saa kirikut osta ega tasuda valitsusvälise organisatsiooni tekitatud võlgasid. Küll aga peetakse oluliseks, et kirik jääks edaspidi avalikuks objektiks.

EELK kutsub üles tegema annetusi nende arvelduskontole. Annetuse edastamiseks on EELKl ka keskkond «Korjanduskarp».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles