Superministeeriumi hoonele pandi nurgakivi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumide ühishoone sai nurgakivi.
Ministeeriumide ühishoone sai nurgakivi. Foto: RKAS

Täna asetasid riigihalduse minister Arto Aas, ettevõtlusminister Liisa Oviir, Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) juhatuse esimees Urmas Somelar ja OÜ Fund Ehitus tegevdirektor Eiki Rump pidulikult nurgakivi ministeeriumide ühishoonele, mille ehitustööd lõpevad järgmise aasta suvel.

RKAS sõlmis 2014. aasta novembris ministeeriumide ühishoone rajamiseks ehitustööde kontsessiooni lepingu osaühinguga 2Torni, kes rajab riigiasutustele kaasaegse, energiasäästliku ja optimeeritud pinnakasutusega büroohoone. Ühishoone võimaldab riigil era- ja avaliku sektori koostöös kümne aasta jooksul kokku hoida ligi seitse miljonit eurot.

«Lisaks mitme miljoni kokku hoidmisele väljendab ühishoone ka uut suunda riigivalitsemises,» ütles Aas. «Nelja ministeeriumi ühises majas pakutakse konsolideeritult mitmeid tugiteenuseid, rohkem koostööd on ka poliitikakujundajate vahel.»

Rahandusministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ning justiitsministeeriumi ühishoone ehitatakse Tallinnasse Suur-Ameerika 1 ja Väike-Ameerika 2 kinnistule rahandusministeeriumi endise hoone asemele.

Seni ministeeriumite kasutuses olev ligi 20 000 ruutmeetrit ebaefektiivselt kasutatud ja kõrge energiatarbega büroopind väheneb 16 000 ruutmeetrini. Energiatarve väheneb ligi 70 protsendi võrra (tarbides 120 kWh/m² aastas), mis on kooskõlas ka Euroopa energiatõhususe eesmärkidega.

Kõiki üldotstarbelisi ruume, näiteks nagu konverentsisaal, arvutiklass, pressikonverentside ja nõupidamiste ruumid, hakkavad ministeeriumid jagama ning kordamööda kasutama. Sellega kaob ära vajadus igal ministeeriumil omada eraldi ruume.

Parima võimaliku arhitektuurse lahenduse leidmiseks korraldas OÜ 2Torni koostöös Eesti Arhitektide Liidu ja RKASiga arhitektuurse ideekonkursi, mille esimese koha vääriliseks tunnistati AS Amhold ja Karisma Arhitektid OÜ ühine ideekavand «Valged». Ühishoone ehitab OÜ Fund Ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles