Kalendrifirmast sai sundkorras Keskerakonna sponsor

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Ots
Jaanus Ots Foto: SCANPIX

Andras Metsale kuuluvast firmast Büroodisain sai tahtmatult keskerakondlaste sponsor kohalike volikogude valimisel – Pärnu keskerakondlased oskasid teha kampaaniat nii, et Metsa tegi Keskerakonnale tasuta tööd ja võlg kukkus korstnasse.
 

Ranno Künnap ja Jaanus Ots on Pärnus tuntud inimesed, Keskerakonna piirkonna aseesimehed ehk number kahed Mart Viisitamme järel. Viimastel kohalikel valimistel oli taastusravikeskuse Sõprus juht Ots Pärnu Keskerakonna nimekirjas kolmas mees.

Otsal ja Künnapil oli kahepeale ka reklaamifirma Pretty Grupp. Kui viimased valimised hakkasid lähenema, haaras Künnap Pärnus valimiste kampaaniajuhi rolli. Tema ja Otsa Pretty Grupp tellis Keskerakonnale raadioreklaame ja trükiseid ning Keskerakond maksis selle eest.

Praegu on Pretty Grupi nimi Remet Investeeringud ja selle omanik on üks avalikkusele tundmatu lätlane. Tõsi – kõigepealt ostis Pretty Grupi Künnapilt ja Otsalt staažikas ettevõtete likvideerija Marko Langund, kes nühkis 2008. aastal kohtupinki seoses kinnisvarakelmusega, aga mõisteti õigeks.

Vitsad vette

Tunamullu tagasihoidliku kahe miljoni kroonise käibega Pretty Grupi maksuvõlg on 3700 ­eurot (58 000 krooni), sellele lisaks ammune pangavõlg ja vana kütusevõlg. Ning lisaks sellele Postimehe andmetel veel ligi 12 800-eurone (ligi 200 000-kroonine) võlg kahele firmale, millelt Pretty Grupp tellis Pärnu keskerakondlaste valimiskampaania trükiseid.

Firma ei tegutse enam – sääraste müükide ja nimevahetuste eesmärk on tavapäraselt vitste vettelaskmine ja võlgadeta puhtalt lehelt alustamine. Vahetult pärast firma müüki ja nimevahetust mullu suvel asutasid Künnap ja Ots uue firma Pretty Reklaamibüroo, mis tegutseb samas vallas edasi.

Andras Metsa sõnul hakkas Pretty Grupp tema ettevõttele võlgu jääma 2009. aasta sügisel. «Tegime viimasteks valimisteks keskerakondlaste piltide ja sõnumitega 7000 seinakalendrit,» rääkis Metsa. Pretty Grupp jäi Metsa väitel valimiskalendri eest võlgu 8300 eurot (130 000 krooni).

Sellele lisaks tegi Büroodisain Pretty Grupile lauamatte, aga see äri pole enam seotud Keskerakonnaga. Kokku jäi firma Büroodisainile võlgu 28 100 eurot (440 000 krooni).

Tavapärane äritegevus

Metsa jutu järgi teatas Künnap talle, et Keskerakonna Pärnu piirkonna juht ja ekslinnapea Mart Viisitamm lubas organiseerida firmale 32 000 euro (poole miljoni krooni) suuruse toetuse, aga raha jäi tulemata. «Viisitamm ei saanud väidetavalt oma sõna peetud ja valimised kaotati ju ka,» rääkis Metsa.

Ühel hetkel ei vastanud Künnap enam Metsa väitel telefonikõnedele. Mets pöördus ka Keskerakonna peakontorisse, kust soovitati võtta ühendust Mart Viisitammega, aga ka Viisitamm ei võtnud toru.

Endise Pretty Grupi ja praeguse Pretty Reklaamibüroo osaniku Künnapi enda väitel ei ole ta küsitavaid äripraktikaid kasutanud. Kas Pretty Grupil jäi varasemast võlgu üles, peab tema sõnul vaatama raamatupidamisest. «See, et ettevõtteid ostetakse ja müüakse, on täiesti tavapärane äritegevus, ma ei oska küll rohkem kommenteerida. Kui kellelgi on mingeid probleeme, siis on alati instantsid, kuhu saab pöörduda, aga minu teada mingeid probleeme pole.»

Mis puutub Viisitamme väidetavalt lubatud 32 000 eurosse (poolde miljonisse krooni), siis sellist juttu pole Künnap enda sõnul küll kuulnud.

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul on ta Keskerakonna kampaaniavõlast Pärnus teadlik. «Aga kuna selle võla tekitasid Pärnu piirkonna kandidaadid, siis leiame, et nemad võiks selle ka ära lahendada,» lausus Toobal. «Olen seda Mart Viisitammele ka korduvalt öelnud.» Viisitamm ise teatas, et tema ei sekku kahe firma vahelisse asjaajamisse ja tegu pole Keskerakonna probleemiga.

Loo muudab aga pikantsemaks küsimus, kas keskerakondlased kasutasid Pretty Gruppi skeemis, mille ülesandeks oli varjata valimiskampaania tegelikke kulusid ja jätta sundsponsoritele tühjad pihud.

Postimehe andmetel tellis Pretty Grupp trükiteenuseid Keskerakonna kampaaniaks kahelt firmalt kokku 10 200 euro (160 000 krooni) eest. Ajalehel puuduvad aga andmed selle kohta, kas Pretty Grupi trükiteenuste tellimus piirdus ainult kahe trükifirmaga. Kui Pretty Grupp tellis trükiteenuseid enamatelt firmadelt ja rohkem kui 12 700 euro (198 00 krooni) eest, ripub õhus küsimus, kas Keskerakond kasutas firmat tegelike kulude varjamiseks.  
---------------------------------------------------------

võlad kiusavad valimiste eel kolme erakonda

Eesti Keskerakond

•    Võlad ja laenud kokku ca 1,8 miljoni eurot (28 miljoni krooni).
•    Riik toetas mullu ja toetab ka sel aastal 31. märtsini 388 000 euroga (6,1 miljonit krooni) kvartalis.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
•    Võlad ja laenud kokku 74 000 eurot (1 158 000 krooni).
•    Riik toetas mullu ja toetab tänavu 31. märtsini 134 000 euroga (2,1 miljoni krooni) kvartalis.

Eestimaa Rahvaliit
•    Võlg 9600 eurot (150 000 krooni).
•    Riik toetas mullu ja toetab tänavu 31. märtsini 77 000 euroga (1,2 miljoni krooniga) kvartalis.

Isamaa ja Res Publica Liit
•    Võlgu pole.
•    Riik toetas mullu ja toetab tänavu 31. märtsini 64 000 euroga (miljoni krooniga) kvartalis.



Erakond Eestimaa Rohelised
•    Võlgu pole.
•    Riik toetas mullu ja tänavu 31. märtsini 77 000 euroga (1,2 miljonit krooni) kvartalis.


Eesti Reformierakond
•    Võlgu pole.
•    Riik toetas mullu ja tänavu 31. märtsini 415 000 euroga (6,5 miljonit krooni) kvartalis.
Allikas: Krediidiinfo, erakonnad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles