Nõmme linnapead said nimelised pingid

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval paigaldati Kitsarööpa tee Nõmme turu ja suusahüppetornide vahelisele lõigule Nõmme omaaegsetele linnapeadele nimelised pingid.

Nõmme linnaosavanema Tiit Teriku sõnul on tegemist Nõmme juubeliaasta ühe ettevõtmisega. «Sügisel tähistame Nõmmele linnaõiguste andmise 90. aastapäeva. Kuigi Nõmme enam iseseisev linn ei ole, on ajalugu ja selle väärtustamine linnaosavalitsusele olulised,» lausus Terik. «Linnaosavalitsus paigaldab nimelised pingid austusavaldusena omaaegsetele linnapeadele Alfred Lukinile, Johannes Lindemannile ja Ludvig Ojaveskile. Ettepaneku selleks tegi Nõmmel elav kultuuriloolane Piret Loide,» lisas linnaosavanem.

Viimase tööna tuli igale pingile vastava linnapea nimesilt külge kruvida. Iga pingi juures tutvustas Loide lühidalt vastavat linnapead, seejärel pandi silt üheskoos paika ning jalutati järgmise pingini.

Viimane pink on pühendatud Ludvig Ojaveskile, kes oli viimane Nõmme linnapea ning tegi 6. augustil 1940 enesetapu, öeldes hüvastijätukirjas, et kui Eesti riik ja Nõmme linn on läinud, siis pole ka temal siin enam midagi teha.

Nõmmel on omanimelised pingid ka kahel kirjanikul – Ira Lemberil ja Heljo Männil, kes tänavu oma 90. sünnipäeva tähistavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles