HIV levib üha enam heteroseksuaalsete ja vanemate inimeste seas

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVi eest kaitseb kondoom.
HIVi eest kaitseb kondoom. Foto: Panther Media

Uute diagnoositud HIV juhtude analüüs näitab, et viiruse levik Eestis on stabiliseerunud, kuid siiski kõrgel tasemel. Kasvanud on aga nakkuse heteroseksuaalne levik, samuti diagnoosi saanute keskmine vanus nii meeste kui naiste seas.

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul näitab seksuaalsel teel HIVsse nakatumise kasv seda, et epideemia on süstijate ringist välja murdmas, teatas sotsiaalministeerium. «HIV epideemia ohustab rahva tervist ning seetõttu peame olukorda otsustavalt sekkuma ning võtma eesmärgiks vähendada uute HIV juhtude arvu poole võrra,» rõhutas minister.

Tervise arengu instituudi vanemteaduri Kristi Rüüteli sõnul on nakkuse heteroseksuaalne levik kasvanud eriti naiste ja vanemate kui 34-aastaste seas. «Seni peamise riskirühma, narkootikume süstivate inimeste seas on HIV levimus stabiilne, kuid nakkuse levik ei ole siiski lakanud. Tõusnud on ka homoseksuaalsel teel levinud juhtude arv,» rääkis Rüütel. Mis aga puudutab HIV-testimise üldist taset, siis seda võib tema sõnul Eestis hinnata väga heaks, küll aga oleks vaja paremini testima suunata neid, kes on tõenäolisemalt nakatunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles