Provokatsioon europarlamendis: Magnitski nimekirjas nimetatud mehed ilmusid saadiku korraldatud üritusele (2)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Magnitski
Sergei Magnitski Foto: SCANPIX

Eesti saadik Euroopa Parlamendis Tunne Kelam rääkis Postimehele, kuidas eile õhtul parlamendiruumides korraldatud roheliste fraktsiooni aseesimehe üritus kujunes «suurejooneliseks, aga äärmiselt kohmakaks FSB provokatsiooniks».

Euroopa Parlament võttis 2014. aastal vastu resolutsiooni, milles saadikud tegid valitsustele ettepaneku, et Euroopa Liit peaks külmutama Sergei Magnitski juhtumiga seotud 32 Venemaa ametniku ELis asuvad finantsvarad ja kehtestada neile viisakeeld. Resolutsioonis olid kirjas kõigi 32 ametniku nimed.

Nende nimede seas olid ka Pavel Karpov ja Andrei Pavlov. Suur oli aga osa europarlamendi saadikute üllatus, kui need kaks meest eile parlamenti Magnitskist kõnelevat filmi vaatama saabusid.

Nimelt korraldas roheliste grupi aseesimees eile õhtul ühe Vene režissööri filmi näitamise. Film keskendus Sergei Magnitski elule ja tema juhtumile hoopis uues ehk Venemaa riigipeale sobivas valguses.

Filmi vaatamiseni siiski ei jõutud, sest Magnitski perekond oli sellele vastu, väites, et film on laimav. Ühtlasi ähvardati filmi näitamisel kohtuga.

«Aga film ei olnudki peaküsimus. Peaküsimus oli see, et kohal oli vähemalt viis Vene televisioonijaama ja osaliste hulgas oli kaks Magnitski musta afääri peategelast,» rääkis Eesti saadik europarlamendis Tunne Kelam.

«See on skandaal, sest mõlemad on nii USA kui Euroopa Liidu mustas nimekirjas. Eriti skandaalne on see, et nad olid Euroopa Parlamendis, samal ajal kui terve rida parlamendi liikmeid on Vene valitsuse mustas nimekirjas,» lisas ta.

Kelami sõnul on tegemist «suurejoonelise, aga äärmiselt kohmaka FSB provokatsiooniga». Ja ehkki filmi režissöör esitles end eile kui usaldusväärse Putini vastasena, on Kelami arvates lood siiski vastupidi.

Kelam ise eile õhtul filmi vaatama ei läinud. «Me teadsime juba ette, et see on väga kahtlase sisuga üritus. Ja kui sa kohale lähed, siis on suur võimalus, et Vene televisioon võib seda sinu vastu ära kasutada.»

Täna hommikul kohtusid fraktsioonid esindajad, et arutada, kuidas sai nii juhtuda, et Magnitski nimekirjas mainitud inimesed europarlamenti pääsesid. «Me otsustasime esitada arupärimise parlamendi juhtkonnale, kuidas lasti need kaks inimest sisse ja kuidas sai selline provokatsioon toimuda,» rääkis Kelam.

Lisaks otsustati juhtunust kõiki fraktsioone teavitada ja ületuleval nädalal samal teemal kuulamine korraldada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles