Kolleegidest vähem teenivad omavalitsusjuhid ei nurise

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ervin Tamberg
Ervin Tamberg Foto: Marko Saarm / Sakala

Eestis kõige vähem palka saav omavalitsusjuht on Tartumaa Piirissaare vallavanem Liina Miks (42), kellele vallavolikogu on määranud 700-eurose kuupalga.

Võrreldes suuremate linnade juhtidega teenib 63 elanikuga Piirissaare valla juht kuus-seitse korda vähem. Rahandusministeeriumile esitatud omavalitsusjuhtide palgaandmetest selgub, et alla 1300-eurost kuupalka saab 18 vallavanemat. Linnapeade palk küünib enamasti üle 2000 euro, sellest väiksemalt palka makstakse viiele linnapeale.

Miksi sõnul on 700-eurone palk küll väike, aga majandama peab nii, et toime tuleb.

«Üks asi on see, et palgad on väikesed, teine asi on see, et nii väikeses vallas peab kõik tööd ära tegema vallavanem. Meil personali ei ole, pean ise vedama asju, teen saare peal taksot, kõiki asju teen ise,» rääkis ta. «Vallavalitsuses on peale minu veel vallasekretär ja raamatupidaja, ega meid rohkem polegi.»

2014. aasta oktoobris ametisse valitud Miksi palga suuruse määras Piirissaare vallavolikogu ja oma praegust palka hakkas ta saama 2015. aasta alguses.

«Kas ma olen selle palgaga rahul, on hea küsimus. Alati võib ju rohkem küsida, aga töö on iseenesest väga huvitav,» lausus ta. «Olen nõus edasi töötama selle palgaga oma ametiaja lõpuni.»

Miksi sõnul ei mõjuta tema palga suurust kuidagi see, et ta on naine, sugudevahelisel palgalõhel ei ole siin mingit rolli: Piirisaare üle-eelmine vallavanem Siim Avi – meesterahvas – sai temast veel vähem palka. Enne Miksi ametis olnud Jelena Umbleja töötasu oli 546 eurot kuus.

Väikseima palgaga linnapea, Viljandimaal asuvat 789 elanikuga Mõisaküla juhtiv Ervin Tamberg (59) ütles, et peab oma 1295-eurost palka täiesti õiglaseks.

«See peab olenema linna suurusest. Ma arvan, et linnapea palk peakski kujunema selle järgi, kui suur on linnaelanike arv ja linna tulubaas. Viimati tõusis linna töötajatel palk eelmisel aastal ja kõik linna palgal olevad töötajad said 30–35 eurot juurde. Palgatõus ei olnud mitte protsent palgast, vaid kõik said ühesuguse summa juurde, alates koristajast kuni minuni välja,» rääkis ta.

Tamberg märkis, et kuigi tal on linnapeana tegemist palju rohkem kui mõne suurema omavalitsuse juhil, on ta oma töötasuga rahul ega näe põhjust muretsemiseks. «Ma tegelen Mõisakülas absoluutselt kõigega, mis inimestele muret valmistab, on see siis fekaalivedu, elektrikatkestus, tänavaauk või pikali kukkunud liiklusmärk,» rääkis ta.

Infokastid

Väikseima palgaga vallavanemad:

Liina Miks, Piirissaare            700

Kulno Klein, Kareda  1023

Aleksandr Širokov, Peipsiääre           1065

Erika Reinumägi, Kaiu           1100

Lembit Sikk, Misso    1130

Raido Tetto, Viru-Nigula       1140

Koit Prants, Laeva     1200

Jaanus Männik, Surju 1200

Andrus Toss, Tudulinna         1200

Etti Kagarov, Kohtla  1220

Väikseima palgaga linnapead:

Ervin Tamberg, Mõisaküla     1295

Max Kaur, Mustvee   1560

Marko Šorin, Sindi     1756

Eva Kams, Elva          1900

Siret Pihelgas, Paide   1950

* Tabelid ei pruugi olla täielikud, kuna rahandusministeeriumile saatsid andmed oma juhtide palga kohta 162 valda ja 22 linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles