Tunne Kelam: Kremli organiseeritud propagandaüritus Euroopa Parlamendis kukkus läbi (5)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Jaanus Lensment

Euroopa Parlamendi viie erineva fraktsiooni liikmed pöördusid ELi välispoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini poole, nõudes Vene õiguskaitsja Sergei Magnitski vangistamise ja surma eest vastutavate isikute kandmist ELi ametlikku musta nimekirja. 

Saadikute algatuse ajendas 27. aprillil Euroopa Parlamendis roheliste fraktsiooni aseesimehe Heidi Hautala korraldatud üritus, milles pidi näidatama Putini režiimi suhtes seni kriitilise režissööri Andrei Nekrassovi uut filmi  Sergei Magnitski saatusest. Filmi näitamine jäi ära Magnitski perekonna protesti tõttu, kuid selles sisalduv sõnum sai avalikkusele teatavaks.

«Seda üritust saab vaid nimetada suurejooneliselt ettevalmistatud, kuid kohmakalt välja kukkunud Kremli infosõja rünnakuks,» ütles pöördumisele allakirjutanud Tunne Kelam. «Üks asi oli filmi sõnum, milles Magnitski muundatakse õiguse nimel surmani seisnud kangelasest rahaahneks valetajaks, keda polevat kunagi väärkoheldud ja kelle väited oma piinajate kohta olevat fantaseeritud. Sellist valge mustaks pesemist loodeti saavutada usaldusväärse nime võitnud režissöörile toetudes, kes filmi tegemise käigus olevat äkki «avastanud» Magnitski ausust kompromiteerivad dokumendid.»

«Teine ja palju mõtlemapanevam asi oli üritusele kogunenud seltskond, keda oli saabunud edastama mitmed Vene telekanalid. Seltskonna võikad «tähed» olid kaks Magnitski tragöödia peategelast - siseministeeriumi uurija Pavel Karpov ja jurist Andrei Pavlov, kes on Magnitski väidetel otsesed osalised 230 miljoni dollari suuruses maksupettuses ja kellest Karpov vastutab Magnitski arreteerimise ja julma kohtlemise eest,» ütles Kelam.

Karpov, Pavlov ning hulk teisi Magnitski kohtlemise eest vastutavaid ametiisikuid on USA kongressi ja paljude parlamentide mustas nimekirjas, mis tähendab sissesõidu keeldu ja pangaarvete külmutamist. Nad on ka Euroopa Parlamendi 2. aprillil 2014. aastal vastu võetud resolutsioonis nimetatud 32 Vene ametniku seas, kellele EP liikmed nõuavad sanktsioonide kehtestamist ELi Nõukogu poolt.

«Käsitame seda otsese provokatsioonina, et rahvusvaheliste sanktsioonide nimekirjades olevad isikud said vabalt parlamenti tulla, samal ajal kui terve rida Euroopa Parlamendi liikmeid on üha Venemaa mustas nimekirjas,» kinnitas Kelam.

Tunne Kelami sõnul kogunesid mitmed Euroopa Parlamendi liikmed 28. aprillil omavahelisele nõupidamisele ning otsustasid esitada terava protesti.  Koosolekul osalenud roheliste fraktsiooni kaasesimees Rebecca Harms distantseeris end selgelt fraktsioonikaaslase Hautala algatusest ning ühines kirja autoritega. Protestile kirjutasid alla ka Euroopa Rahvapartei fraktsiooni liige, Euroopa Parlamendi väliskomisjoni esimees Elmar Brok ning liberaalide fraktsiooni juht Guy Verhofstadt. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles