Riigi Kinnisvara juht: mul on kahju ja ma vabandan (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Somelar
Urmas Somelar Foto: RKAS

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) juhatuse esimees Urmas Somelar teatas, et palub vabandust oma väljaütlemiste pärast inimeste õppimisvõime ja keelebarjääri kohta.

«Vabandan Eesti Päevalehele antud intervjuus tehtud väljaütlemiste pärast inimeste õppimisvõime ja keelebarjääri kohta. Annan omale aru, et hooletu sõnakasutusega olen tekitanud paljudes pahameelt ja sellele ei ole õigustust. Mul on kahju ja ma vabandan,» teatas Somelar.

Somelar ütles Eesti Päevalehele, et üle 45-aastane inimene ei ole enam kuigi võimeline uusi töövõtteid omandama.

Somelari seisukohta, et RKAS võtab koristajateks tööle 25–45-aastaseid, sest koristus on muutunud peeneks teaduseks ja selles vanuses on inimesed veel õppimisvõimelised, kritiseeris täna ka võrdõigusvolinik Liisa Pakosta.

Tema hinnangul on tegu räige vanuselise diskrimineerimisega. «Mitte kedagi ei tohi halvustada nende vanuse tõttu ja inimest tegelikult ikkagi lihtsama töö jaoks õppimisvõimetuks pidamine on halvustamine,» kirjutas ta Facebookis.

Pakosta sõnul ei tohi kedagi vanuse tõttu tööturult eemale tõrjuda ning see on ka nii põhiseaduse, võrdse kohtlemise seaduse kui töölepinguseadusega keelatud. «Põhjalas ja lääne pool kaotaks riigiettevõtte juht sellise avalduse peale ise töö, kuna on demonstreerinud oma täielikku õppimisvõimetust. Sest teiseks on peeneks teaduseks muutunud ka ettevõtete juhtimine,» kirjutas ta ning lisas, et ilmselt võiks nii mõnigi Eesti tippjuht siinkohal korraks luksuda, tippteadlastest, arstidest, inseneridest ja teistest rääkimata.

Ka endine majandusminister, praegu riigikokku kuuluv sotsiaaldemokraat Urve Palo küsis, kas säärane inimene, kes algatuseks mõnitas meedias oma kliente, siis ründas ajakirjanikke ja nüüd diskrimineerib inimesi nende vanuse tõttu, sobib juhtima riigiettevõtet. «Uskumatu arrogantsus! Kena, et ta otsustas vabandada, aga see ei tee öeldut olematuks ning näitab inimese mõtteviisi,» kirjutas ta Facebookis ja lisas, et mõistlik eraettevõte sellist juhti kaua ei peaks.

RKAS on viimasel ajal meedia huviorbiidis olnud, kuna eelmise aasta lõpul korraldas ettevõte klientide seas rahulolu-uuringu, millest selgus, et paljud asutused, sealhulgas politsei- ja piirivalveamet, andsid nende tegevusele ülimadala hinnangu.

 «Uuring ütleb, et üldine rahulolu ei ole langenud, vaid hoopis paremaks läinud. Uuring ei tee päris selliseid järeldusi, nagu serveeriti,» teatas Somelar seepeale Postimehe stuudios.

Riigikontroll plaanib RKASi tegevuse suhtes auditit.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles