Brüsseli rünnakud ei erine Peal Harbourist või 9/11st (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia sõdurid patrullimas Brüsseli Molenbeeki linnaosas.
Belgia sõdurid patrullimas Brüsseli Molenbeeki linnaosas. Foto: SCANPIX

Olgu see Pearl Harbour, 9/11 või Pariisi rünnakud – iga suuremat julgeolekulist läbikukkumist on saatnud hilisemad paljastused hoiatustest, mida asjaomased isikud eirasid, kirjutas hiljuti Saksamaa Marshalli Fondi analüütik Michael Leigh.

Nende sõnadega kaitses Leigh märtsi lõpus terrorirünnakute ohvriks langenud Belgiat süüdistuste eest, justkui oleks seal tegu nn läbikukkunud riigiga, mida võiks võrrelda Iraagi või Süüriaga. Ta meenutab ka 1984. aastat Ühendkuningriigis, kus julgeolekuteenistustel ei õnnestunud vaatamata eelnenud vihjetele ära hoida IRA terrorirünnakut Briti konservatiivse partei kongressile, kust toonane peaminister Margaret Thatcher napilt eluga pääses.

Leigh toob välja ka Prantsusmaa linnaasjade ministri Patrick Kanneri sõnad, mille kohaselt on tema riigis sadakond Molenbeekiga sarnast omavalitsust. Ta nendib, et nii neis kui mitmel pool Belgias jätab soovida moslemite integreerimine põhiühiskonda. Samas jätab maksuerisuste ja väljaspool linna elamise tõttu Brüsseli olude parandamisse panustamata ka suur osa seal igapäevaselt töötavast hiiglaslikust rahvusvahelisest kogukonnast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles