Venemaa valmistub tööks ja kaitseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaanus Piirsalu

«No punnita veel kaks korda! Tüdrukud vaatavad, jaksad küll!» ergutab kogenud kehalise kasvatuse õpetaja Viktor tudengipoissi Moskva kesklinna staadionil. Käib VTK-normide täitmine.

VTK tähendab lühendit loosungist «Valmis tööks ja kaitseks». Vanematele kui 45-aastastele Eesti inimestele peaks see lühend tuttav ette tulema. Veel 30 aastat tagasi pidid paljud ka Eestis poolvägisi VTK-norme taga ajama. Tõsi, lühendi taga peitus toona veidi teistsugune loosung: «Valmis tööks ja NSV Liidu kaitseks». Eesti tippujujate Triin ja Martti Aljandi vanaisa Viktor Indrikson oli VTK mitmevõistluses isegi NSV Liidu meister.

Aastad mööduvad, vanad trikid on jälle kasutusel. Venemaa juhtkond äratab üksteise järel ellu nõukogude aja menuorganisatsioone ja toonaseid üritusi. Möödunud sügisel president Vladimir Putini ukaasiga taastatud VTK-normite täitmine on üks värvikas näide.

Aprilli keskel kogunes Moskva kesklinna lähedale sümboolse nimega, kuid ajahambast puretud Krõlja Sovetovi (Nõukogude Tiivad) staadionile VTK-norme täitma mitusada Moskva idaringkonna kõrgkoolide tudengit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles