Ministeerium tellib Narva kiriku ehitusliku ekspertiisi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kultuuriministeerium on jätkuvalt seisukohal, et Narva Aleksandri koguduse võlgu riik tasuda ei saa, kuid samas tellib ministeerium Narva suurkiriku ehitusliku ekspertiisi.

«Kultuuriministeerium on endiselt seisukohal, et valitsusvälise organisatsiooni, antud juhul koguduse võlgasid ei hakata tasuma,» kinnitas kultuuriministeeriumi kommunikatsioonijuht Meelis Kompus. «Samas on vahepeal olukorda jälgitud. Oksjon ei ole osutunud edukaks ning hoonele pole vastu ootusi tekkinud uut omanikku. Riik ei saa jääda passiivseks kõrvaltvaatajaks, kui küsimuse all on väärika ajaloolise objekti tulevik,» lisas Kompus.

Seetõttu tellib ministeerium Riigi Kinnisvara AS-lt ehitusliku ekspertiisi, et teada saada, kui suuri investeeringuid pühakoda vajab.

«Mingeid ostuplaane kultuuriministeerium kindlasti ei ole teinud,» lisas Kompus.

Ida-Viru maavanem Andres Noormägi kinnitas, et on samuti moraalselt toetanud kiriku enampakkumise peatamist. «Olen kuulnud ka Narva enda kogukonnas korjanduse korraldamisest ja minule teadaolevalt ka mõni suurettevõtja kaalub abi andmist,» lisas Noormägi, kelle sõnul tagab kiriku käekäigu tugev juhtimine. «Olen seda öelnud välja ja ka pakkunud abi igal võimalikul juhul, sealhulgas ka EELK juhtkonnale,» ütles Noormägi.

Ta on enda sõnul pakkunud võimalust, et kiriku saali võiks kasutada ka Narva loodav riigiteater. «Ja minu arvates pole vahet, kelle omandis kirik on. Tähtis on, et seal jätkuks oluliselt suuremal määral luteri koguduse tegevus ja siis võib-olla veel mingid tegevused, mis esimest ei häiri ja ideaalis täiendavadki.»

Narva Aleksandri kiriku enampakkumisele registreerimise tähtaeg oli 18. aprill, kuid pankrotihalduri Eve Selbergi kinnitusel pikendati tähtaega «seoses läbirääkimiste pidamisega võimalike huvilistega 5. maini».

«Enampakkumine tühistati täna ära hoopistükkis,» teatas võlausaldajate esindaja ja pankrotitoimkonna liige Kerli Kase eile, kes kinnitas, et seda on palunud mitmed osapooled, teiste seas ka siseministeerium.

«Siseministeerium saatis eile EELK Narva Aleksandri koguduse pankrotihaldurile kirja sooviga leida enampakkumise väliselt lahendus, mille eesmärgiks on Narva Aleksandri suurkiriku üleminek riigi või riigiga seotud juriidilise isiku omandisse,» sõnas siseministeeriumi pressinõunik Merje Klopets. Ta täpsustas, et riik kaalub kiriku ostmist, aga milline riigiasutus täpsemalt ja mis tingimustel, see pole veel selge.

Kase sõnul toimub paari nädala pärast siseministeeriumis kohtumine ning siis võib kiriku saatus olla selgem.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri koguduse võlausaldajate üldkoosolek otsustas märtsi lõpus panna enampakkumisele Narva Aleksandri suurkiriku hoone. Kiriku alghinnaks on 500 000 eurot.

Viru maakohus kuulutas koguduse pankroti välja 2015. aasta aprillis.

Narva Aleksandri Kogudus läks pankrotti, kuna kogudus ei suutnud täita suurkiriku taastamistöödega seotud kohustusi ehitusfirma AS Eviko ja mitmete teiste võlausaldajate ees.

Riik on suurkiriku hoone taastamisele kulutanud rohkem kui 2 miljonit eurot, millest miljon eurot finantseeriti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles