Lang: Kaljurand lubas hakata reformierakondlaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Jaanus Lensment

Eesti riigiõiguslik süsteem on erakonnademokraatia ja selles ei peaks olema kohta parteitutel ministritel, leiab endine justiitsminister ja Reformierakonna juhatuse liige Rein Lang.

Ühtlasi märkis ta, et presidendivalimiste kampaanias osalev Marina Kaljurand andis Reformierakonna juhatusele lubaduse astuda parteisse.

Kaljuranna sõnul leppis ta ametisse astudes peaminister Taavi Rõivasega kokku, et tema erakonnaliikmesus tuleb arutlusele hiljem. «Praegu, kus ma olen presidendikandidaadi kandidaat, ei pea ma seda sammu õigeks, kuna president ei saa kuuluda parteisse,» lausus ta.

Kaljuranna seisukoht parteiülese kandidatuuri suhtes on tekitanud Reformierakonnas vaidlusi, mille käigus on arvamust avaldanud nii praeguse välisministri toetajad kui ka vastased. Korduvalt ministriametit pidanud Lang ütles, et paadunud riigiõiguslasena vaatab tema seaduse mõtet. «Eesti riigiõiguslik süsteem on erakonnademokraatia. Tahame seda või mitte,» ütles ta. «Kui keegi tahab seda muuta, siis tuleb välja tulla ettepanekutega põhiseadust muuta, ja seda saab demokraatlikul teel täiesti teha,» lisas endine justiitsminister.

Samas märkis Lang, et nii kaua, kui Eestis on erakonnademokraatia, pole Eestis kohta «huvitavatel kooslustel», mis poolenisti kuuluvad parteidele ja poolenisti mitte. «Praegu on väga moes öelda, et mina pole parteiga seotud, ja samal ajal teostada riigivõimu,» nentis ta.

Langi hinnangul peaks valitsus koosnema rahvalt mandaadi saanud poliitikutest, kes kuuluvad erakonda. «Valitsus ei peaks saama spetsialiste kõrvalt. /.../ Erakonnad teevad üksteise võidu kõrvalt kampaaniat, tulistades endale jalga, öeldes, et me pole parteilased ega tee parteidega koostööd – see ei ole demokraatia,» sõnas ta.

Lang märkis, et Kaljuranna mandaadi välisministri kohale palus peaminister Reformierakonna juhatuselt. «Sellel erakonna juhatuse koosolekul teatas Kaljurand, et astub erakonda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles