TÜ rektor: ega muud teha jää, kui otsust aktsepteerida

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm.
Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm. Foto: Kristjan Teedema

Teaduse tippkeskuste valikul rahata jäänud gruppidel ei jää muud üle kui otsust aktsepteerida ning otsida rahastust pigem Eestist väljaspool, leiab Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm. 

Tänane Postimees kirjutas, et sotsiaalteadlaste töögrupp kahtlustab, et nad jäeti teaduse tippkeskuste valikul miljonitoetuseta, sest ministeerium eelistab reaalteadusi. Vaide on veebruaris lõppenud konkursile esitanud ka maaülikool, kes segastel asjaoludel auti mängiti.

Kalm ütles, et ta on viimase tippkeskuste vooru tulemuste kohta kuulnud seni pigem humanitaarteadlaste kurtmisi. «Aga see on asi, kus mul ülikooli juhina ei ole mitte mingit puutumust ei hindamise, tulemuste kokkuvõtmise ega otsuse langetamise osas. Seetõttu ei võta ma mitte kuidagi kritiseerida seda, kes hindas, mis tulemused olid ja mis järeldusi tehti,» ütles Kalm.

«Küll aga saan aru sellest, et kogu Euroopa Liidus ja meil ühe osa sellest on viimastel aastatel tõesti rõhutatud rohkem seda teadust, mis nii-öelda igapäevast kasu majandusele ja ühiskonnale peaks andma. Paraku siin tuleb tunnistada, et tihtipeale eelistatakse täppis-, rakendus-, loodusteadusi, kuigi ma väidan, et ühiskonnateaduste osa, eriti uute tehnoloogiate ühiskonnas kasutuselevõtul, pigem kasvab,» kommenteeris Kalm.

Eesti sotsaiaalteadused on praegu parimas seisus kui nad kunagi varem olnud on.

Tippkeskustele raha määramise osas ei tahtnud ta aga oma seisukohta võtta. «Tean, seal kohati on teadus- või hariduspoliitilise hoiakuga kallakuid taga, eriti olukorras, kus paljud taotlused hinde mõttes on väga sarnased ja kõigile raha ei jätku, siis tuleb teha valik. Siis hakkavadki teaduspoliitilised valikud mõjutama neid otsuseid,» sõnas ta.

Kalm leidis, et ülikoolil ei jää muud üle, kui komisjoni tehtud otsust aktsepteerida ja vaidlemine ei vii kuhugi. «Kõik, kes ilma jäid, on ju pettunud. Neid rahastatavaid tippkeskusi sai isegi natuke rohkem kui alguses, aasta tagasi plaanis oli. Saan pettumusest aru ja mõistan seda, aga see on nagu iga žürii puhul, otsust on võimalik ju protestida, aga ma ei usu, et see kuhugi viiks. See tähendaks, et tuleks toetus kelleltki ära võtta, kellele praegu antud,» ei pidanud ta mõistlikuks.

Kalm arvas, et praegu peaks tippkeskuse taotluse esitanud grupid rohkem tähelepanu ja aega pöörama väljaspool Eestit jagatava teadusraha ja lepingute saamisele. «Kõigil, kes taotlused esitasid – suur osa jäi ju ilma – on oma teadustasemelt Eesti tugevaimad,» leidis Kalm.

«Ma julgen väita, Eesti sotsaiaalteadused on praegu parimas seisus kui nad kunagi varem olnud on. Aga lihtsalt kõigile tugevatele ei jätku raha,» resümeeris Tartu Ülikooli rektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles