Politoloog: rohelised pääsevad riigikokku, üksiküritajad mitte

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu Ülikooli politoloogi Martin Mölderi hinnangul üksikkandidaadid tänavustel valimistel riigikokku ei pääse, küll aga võivad parteitute kuulsuste toel künnise ületada rohelised.

«Ma arvan, et suhteliselt turvaline on öelda, et eelolevatel valimistel ei saa riigikokku ükski üksikkandidaat,» rääkis Mölder Postimees.ee’le.

Ükskõik kui rahulolematud inimesed ka erakondade suhtes ei ole, ei soosi Mölderi sõnul üksikkandidaatide riigikokku pääsemist valimissüsteem ning teiseks napib kandidaate, kes võiks oma piirkonnas vajaliku hulga hääli koguda.

«Eeldatav häälte arv, mis võiks tagada valituks saamise, on kindlasti üle 5000 hääle ja ei ole tõenäoline, et ükski nendest, kes praegu on oma kandidatuuri esitanud, selle suuruse ületaksid. Nad on kas liiga äärmuslike vaadetega või poliitikaelus liiga tundmatud,» leidis Mölder.

Tema hinnangul on üksikkandidaatide ümber seekord palju kära ühelt poolt Indrek Tarandi eurovalimiste fenomeni tõttu ning teisalt on natuke säilinud seda, mis Tarandi võitu tookord kindlustas – rahulolematust erakondadega üldiselt.

Optimistlikumalt oli Mölder meelestatud nende parteitute kandidaatide suhtes, kes peavad plaani pürgida riigikokku roheliste ridades.

«Tõsi, kuigi roheliste toetus on püsinud madal ning Strandbergi kahtlase väärtusega manööverdused on roheliste mainet tõenäoliselt rikkunud, on siiski keeruline öelda, kuidas neil valimistel võiks minna,» ütles Mölder.

Ta meenutas, et inimeste mälu on lühike, otsustamine tihtipeale ettearvamatu, suur hulk valijaid ei ole oma valikut veel teinud ning valimispoliitilisel ajaskaalal on valimisteni veel väga palju aega.

«Seega ei tasuks avaldatud erakondade toetuse numbreid veel liiga määravatena võtta. Pigem on probleeme valimiskünnise ületamisega Rahvaliidul ning rohelisi tõenäoliselt siiski näeme tulevases riigikogus,» ennustas Mölder.

«Eriti kui nende parteitute avaliku elu tegelaste kaasamise idee, mis on iseenesest väga hea ning ehk üks positiivseimaid innovatsioone Eesti valimispraktikas, oodatult tööle hakkab.»

Praeguseks on end üksikkandidaadina registreerinud või seda teha lubanud rahvuslased Martin Helme ja Mart Helme, ekssõjaväelased Leo Kunnas ja Urmas Roosimägi, päästja Andreas Reinberg ning ärimees Raimond Ellik. Kusjuures Helmed on lubanud kokku panna 12-liikmelise mitteametliku nimekirja põhimõttel igasse valimisringkonda üks mõttekaaslane.

Ajakirjanik Kaarel Tarand on lubanud kandideerida parteituna roheliste ridades, sellele mõtleb ka filmimees Artur Talvik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles