Linter vabanes kaitsepolitseist ülekuulamiselt täna öösel (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Linter Vene telekanali uudistesaate lõigus.
Dmitri Linter Vene telekanali uudistesaate lõigus. Foto: Ekraanitõmmis

Tunnistajana ülekuulamisele toodud Kremli-meelne aktivist Dmitri Linter viibis kaitsepolitseis ülekuulamisel ligi 14 tundi ja vabanes ööl vastu tänast.

Linter toodi tunnistajana ülekuulamisele eile kella 11.30 ajal. Erinevatel põhjustel viivitustega kulgenud ülekuulamine võttis küll omajagu aega, kuid tunnistaja oli koostööaldis ning andis põhjalikke ütlusi, ütles kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp Postimehele.

«Tunnistajana ütluste andmise juures kaitsja juuresolek pole kohustuslik, kuid õigus menetlustoimingu juures viibida on. Tunnistaja nimetatud kaitsjad lükkasid tagasi tema ettepaneku tulla tema tunnistajana ütluse andmise juurde,» lausus Puusepp.

Ta lisas, et kuna ülekuulamine võttis prognoositust kauem aega, võimaldati tunnistajal puhata ning tagati toitlustamine.

«Ülekuulamise lõppedes, hilisemate alusetute pretensioonide vältimiseks, kutsusime kiirabi tunnistaja tervist hindama. Kiirabi nähes kurtis tunnistaja halba enesetunnet. Kiirabi tuvastas kohapeal, et sellist tervisehäda tal polnud, et teda peaks kaasa võtma, kuid ta palus ennast siiski kaasa viia,» rääkis Puusepp.

Dmitri Linter lahkus kaitsepolitseist kella 1.20 ajal öösel. Kõik temaga tehtud toimingud on salvestatud.

Linteri ülekuulamisele viimine pälvis eile ka Venemaa meedia tähelepanu.

«Meile teatati, et Dmitri Linter on kinni peetud. Üksikasju esialgu pole,» ütles Venemaa saatkonna nõunik Stanislav Makarenko eile Venemaa uudisteagentuurile TASS. «Linteri kaaslased kavatsevad aktsiooni «Surematu polk» igal juhul läbi viia,» lisas ta.

Piirivalve kontrollis eelmise nädala kolmapäeval, 4. mail Eestist Venemaale suundunud Dmitri Linterit põhjalikult.

Ida prefektuuri pressiesindaja Kerttu Kralli sõnul suunasid ametnikud Linteri kontrolli riigist väljuval suunal sõitnud Tallinna-Moskva rongilt, mis saabus piiripunkti 18.45. Graafiku kohaselt pidi rong väljuma 19.38, kuid väljus 28 minutit hiljem.

«Linterile selgitati kontrolli põhjuseid, midagi talt ära ei võetud ja ta sai oma teekonda jätkata,» lausus Krall.

Linteri kontrollimist piiril kajastas eelmisel neljapäeval põhjalikult propagandistlikus võtmes Venemaa telekanal Vesti. Telekanal väitis, et piirivalvurid otsisid Linteri juurest Georgi linte või võidulippe. Samas saates väitis telekanal, et Sillamäel leidis aset niinimetatud «Surematu polgu» aktsioon, millel osales kümneid tuhandeid inimesi.

«Mis puudutab eelmise nädala Vene telekanali propagandasaadet, siis nii nagu ei vasta tõele jutud Sillamäe sündmustest, ei vasta tõele ka saates esitatud süüdistused piirivalvurite suunas,» märkis Krall.

Ajalehele «Den Za Dnjom» antud intervjuus kinnitas Kremli-meelne aktivist Dmitri Linter, et on tagasi Eestis selleks, et organiseerida tänavu 9. mail Tallinnas Filtri teel «Surematu polgu» marssi. Aktsioon toimus eile õhtul.

Marssi, mis sündis 2012. aastal Siberis rahvaalgatusena ja mille Vladimir Putiniga seotud nn rahvaliikumised aasta tagasi Venemaa riiklikuks propagandaürituseks muutsid, üritas Linter tegelikult Tallinnas korraldada ka möödunud aastal. Toona asi ebaõnnetus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles