Sünnipäevapidu lõppes lapsele 3,5 meetri sügavusse kaevu kukkumisega (2)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimsis Lubja külas kukkus eile õhtul sünnipäevapeol olnud laps kolme ja poole meetri sügavusse kaevu, päästjad aitasid lapse ja teda aitama läinud soomlasest töömehe kaevust välja.

Juhtunu pealtnägija kirjeldas Postimehele, et Ampri teel asuvas mängutoas oli lõppemas viieaastase lapse sünnipäevapidu. Kell oli juba 20 läbi ning vanemad pakkisid asju kokku ja ajasid lapsi autodesse. Mõned väikesed peolised lippasid veel maja ees õues.

Järsku avastas üks ema, kes oli ühe lapse autosse pannud, et tema poeg on kadunud.

Kaevu kaas pööras ennast salakavalalt ringi

Kaevu kukkunud lapse ema rääkis Postimehele, et majast tulid välja kõik koos ja ei vasta tõele väide, et lapsed jooksid ees. Kokku tuli majast välja 3-4 ema koos lastega.

«Kõik läksid oma autode poole, hakkasime sünnipäevalt  koju sõitma. Tegin auto uksed lahti ja hakkasin poisi kaksikvenda autosse panema ja teistele head aega ütlema. Ainult kaevu kukkunud poiss jooksis siis sel hetkel ilmselt väikese künka otsa, kus oli see õnnetu auk. Küngas oli auto ees ehk kuni kümnekonna sammu kaugusel. Tema kadumist märkasin mõne sekundi pärast, kõndisin paar sammu künka suunas ja juba kuulsin maa alt appihüüdu,» kirjeldas ema.

Et last näha, pidid ema avauselt kaane pealt ära tõstma.

«Ma usun, et laps jooksis künka otsa, astus või hüppas kaevukaanele, mis tundus piisavalt usaldusväärne – oligi metallist kate ju – ja see kate käis ilmselt ümber enda. Kaas vajus ühelt küljelt sisse, laps kukkus kaevu ja kaas keeras end tagasi peale. Ja seda kõike mõne sekundi jooksul. Seetõttu tundus mulle see täiesti uskumatu – kuidas ta nii sügavale sai nii lühikese ajaga? Kuna kaas oli kaevul peal, oli mu esimene mõte, kas on eemal mingi käik, mille kaudu ta sinna alla jõudis,» rääkis ema.

Laps hüüdis appi ja ema nägi, et ta seisis sirgelt põlvini vees ja nähtavaid vigastusi tal ei olnud. «Küsisin kohe, kas tal on kusagilt katki, ta ütles et ei, ainult kardab seda musta vett ja auku ja tahab välja saada. Samal ajal helistas üks ema hädaabinumbril 112. Vahepeal tuli majas elav soomlane, kes pikemalt mõtlemata sisse hüppas ja päästeameti saabumiseni last süles hoidis,» kirjeldas ta olukorda.

Ema sõnul oli tegemist väga õnneliku õnnetusega ja ilmselt madal vesi päästis lapse vigastustest. «Ei taha mõeldagi, mis oleks juhtunud kui vesi oleks sügav olnud,» lisas ta.

Hommikul käis lapse ema koos kaaslastega kohta uuesti vaatamas ja siis olid kaevud juba korralikult kindlustatud.

Kõnealuse kaevu suue on kitsas ainult ülevalt. Maapinna lähedal on kitsas betoonist rõngas, all on aga suur avar tünn, mille põhjas laps seisis. «Seal oli õhku ja ruumi ja põhjapeal mõnikümmend sentimeetrit roostest vett. Lapse juurde alla ronida oli väga keeruline, kuna kandepinda polnud. Ka last päästma läinud  soomlane pidi väga kõrgelt hüppama ja ta vigastas jalga,» rääkis ema.

Üks teine sünnipäeval olnud lapsevanem meenutas Postimehele, et ema kuulis kuskilt summutatud appihüüet ja hetk hiljem leiti poiss samast maja eest künka otsast kaevust.

«Laps seisis augus püsti, vesi kuskil põlvist saati ja nuttis. Üks ema helistas kiirabisse ja päästeametisse. Hakkasime otsima köit või redelit, et poiss august välja saada. Siis jooksis samast lähedalt angaarist välja soomlasest töömees, kes auku hüppas ja poisi sülle võttis,» rääkis pealtnägija.

Naise sõnul oli poiss pärast seda maha rahunenud, kui kaevu roninud mees ta sülle võttis. Kui päästjad lapsele rakmed ümber panid ja ta kaevust välja said, käitus poiss nagu poleks midagi hullu juhtunudki. «Poiss sai vaid kriimustused. On õnn, et seal nii vähe vett oli.»

Pealtnägija ei osanud öelda, kas augul oli õnnetuse hetkel kate peal või mitte. Ta kirjeldas, et ava kattis väga õhuke metallplaat ning võimalik, et see andis järele, kui laps sellele peale astus.

Häirekeskus sai kell 20.39 teate, et Viimsi vallas Lubja külas on kukkunud nelja-aastane laps vanasse ja kasutuseta kaevu, teatas Põhja päästekeskus.

Päästjate saabudes oli laps umbes kolme ja poole meetri sügavusel kaevus, mille põhjas oli ka veidi vett. Lapsele oli kaevu appi läinud mees, kes hoidis ehmunud last päästjate saabudes süles. Õnneks laps teadvust ei kaotanud.

Päästjad aitasid spetsiaalse päästevarustuse abil kaevust välja nii ehmunud lapse kui täiskasvanu. Kiirabi viis lapse pärast õnnetust lastehaiglasse tervisekontrolli, kust arstid ta õhtul koju lubasid.

Praeguseks on maja juures augud suletud

Viimsi piirkonnapolitseinik käis täna õnnetuse toimumiskohas ning kontrollis ala põhjalikult. Politseinik on suhelnud nii valla kommunaalameti kui ka rentnikuga, kes maad kasutab ja viimane teeb politseiga igakülgset koostööd ning asus kohe otsima aktiivselt võimalusi augu sulgemiseks.

Täna kella 15 ajal käisid politseinikud koos kommunaalameti esindajatega uuesti sündmuskohal ning selleks ajaks olid augud suletud betoonkatete ja tellistega.

Ida-Harju politseijaoskonna ennetus-ja menetlustalituse juht Rainis Sinikas märkis, et tegu on kahetsusväärse, ent õnneliku õnnetusega.

«Maakasutaja oli tegelikult üritanud auku sulgeda, nimelt kattis kaevu niinimetatud plekktahvel, mis paraku aga ei osutunud piisavalt kandevõimeliseks. Selliseid auke leidub paraku aga kindlasti teisigi, mistõttu kutsun kõiki maaomanikke üles tähelepanelikkusele. Sellise aukude katmise eest vastutab maaomanik. Kindlasti saavad laste ohutuse heaks palju ära teha ka lapsevanemad, hoides oma laste liikumistel valvsalt silm peal. Omanike ettevaatamatusest või hooletusest tekitatud kahju korvamine toimub tsiviilõiguslikel alustel kohtu või kindlustusseltsi kaudu,» ütles Sinikas.

Mängutoa administraator ütles Postimehele, et nende asutus rendib hoone kolmandal korrusel juba kolmandat aastat 200-ruutmeetrist pinda. Hoone ümbruses olevatest kaevudest polnud mängutoa töötajad administraatori sõnul enne eilset üldse teadlikudki.

Lapsele kaevu järele hüpanud soomlasest töömees rääkis eile õhtul mängutoa administraatorile, et oli alles hiljuti käinud sama kaevu juures ja oli seisnud jalgupidi selle peal. Siis oli kaev olnud korralikult suletud.

Ampri teel asuva hoone omanik Ameerika Ühendriikides elav väliseestlane. Omanikult rendib hoonet Emicaid OÜ, mis omakorda rendib hoones pinda allrentnikele edasi.

Vallal on keeruline kontrollida eramaal asuvate kaevuluukide korrasolekut

Viimsi abivallavanem Oliver Liidemann ütles Postimehele, et valla esindaja on koostöös Viimsi politseiga sündmuspaiga üle vaadanud ning lahtisi kaeve praeguse seisuga hoone õuel ei ole. Kuna tegemist oli õnnetusjuhtumiga, siis praeguse seisuga menetlust algatatud ei ole.

«Kokku on lepitud edasised tegevused, et edaspidi sarnaseid olukordi vältida. Oleme püüdnud kontakti saada kannatanu vanematega. Loodame, et hätta sattunud  laps ja tema abistaja on turvaliselt taastumas,» ütles Liidemann.

Abivallavanem märkis, et Viimsi vallale kuuluvate sademeveetrasside korrasolekut ja ohutust, sealjuures kaevuluukide korrasolekut kontrollib valla kommunaalamet, kuid eraomandis või juriidilistele asutustele kuuluvatele kinnistutele on juurdepääs piiratud.

«Kui meieni jõuab tähelepanek nõuete rikkumise kohta, tutvub valla esindaja olukorraga kohapeal ning omanikule tehakse ettekirjutus. Juhul, kui kinnistu omanik ettekirjutusele ei reageeri, paigaldab vald uued kaevuluugid ise. Kulud nõutakse sel juhul sisse omanikult tagantjärgi,» lausus abivallavanem.

Liidemann kutsus kõiki inimesi ümbritsevat keskkonda märkama ja andma ohtlikest olukordadest omavalitsusele teada. «Nii saab omavalitsus võimalikult kiiresti sekkuda, et kaasa aidata elanike ohutuse tagamisele ja vajadusel pöörduda abi saamiseks ka riigiorganite poole,» märkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles