Ehmatav Eurovisioon

Verni Leivak
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verka Serdjutška, Helsingi 2007.
Verka Serdjutška, Helsingi 2007. Foto: SCANPIX

Eurovisiooni lauluvõistlus on juba 1956. aastast pakkunud laule, mis ületavad visuaalselt ja heliliselt nii mõnegi muusikahuvilise kujutlusvõime piirid. Vaatame, millised on 21. sajandi ehmatavaimad etteasted.

Eri maade Eurovisiooni hardcore-fännid on läbi aastate kõige jubedamaid või üllatavamaid etteasteid edetabelitesse seadnud, ja mis seal salata – suures osas vaatavad neist vastu samad esitajad. Tihtipeale on nendeks tobe-, hale- või kurbnaljakad lauluetüüdid, mida iseloomustavad klounilikud tegelased, veider-primitiivne viisike ja nõmedad liigutused. Mõni laul ja selle esitus on nii totter, et muudab kogu komplekti lihtsalt igavaks, mõni aga nii üle võlli, et muutub lausa heaks. Huvitav on seegi, et Eurovisiooni kontekstis ei pruugi kõige veidram olla kõige halvem – «habemega naine» Conchita Wurst tõi oma kodumaale Austriale esikoha, samaga sai hakkama soomlaste Lordi. Paljud tõsimeelsed fännid avaldavad seni siirast kahetsust, et pöörase Winny Puhhi asemel sõitis kolme aasta eest Eestit esindama hoopis Birgit Õigemeel, ehkki ka tema tegi seda vägagi hästi.

Erandkorras võib sellistesse edetabelitesse sattumise põhjustada ka korraldusmeeskonna tehniline praak – nii näiteks juhtus totaalselt mööda laulnud Inglise duoga Jemini 2003. aastal Riias, sest lauljate kõrvamonitorid ei töötanud ning bänd jäi null punktiga viimaseks. Aga nagu öeldud, on see erandlik juhtum. Täna meenutame vaid veidramaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles