Algab Ivo Parbuse kohtuprotsess

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus.
Ivo Parbus. Foto: Arno Mikkor

Esmaspäeva hommikul algab Harju maakohtus kohtunik Merle Partsi juhtimisel pistise võtmise kahtlustusega Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse ja väidetavalt temaga seotud isikute kriminaalasja arutamine.

Põhja ringkonnprokuratuur saatis Parbuse süüasja kohtusse 2009. aasta detsembris, süüdistades kokku 15 era- ja juriidilist isikut pistise võtmise ja andmisega seotud kuritegudes.

Parbust süüdistatakse selles, et töötades Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõunikuna võttis ta 2007. aasta augustist kuni 2008. aasta detsembrini korduvalt erinevatelt isikutelt pistist rohkem kui 980 000 krooni ulatuses.

Süüdistuse järgi võttis Parbus nii endale kui Jüri Vilmsi sihtasutuse kasuks rahas ja kinkekaartide näol pistist detailplaneeringute ja ehitusprojektide üle järelvalve pidamise eest linnaplaneerimise ametis.

Pistise andmises on süüdistus esitatud Raivo Untile ja juriidilise isikuna AS-le Tallinna Framaatsiatehas, Peeter Palusaarele ja juriidilise isikuna OÜ-le Kaupmehe Arendus, Toivo Susile ja juriidilise isikuna OÜ-le TLS Invest, Tõnu Kortsule ja juriidiliste isikutena OÜ-le Woody, OÜ-le Metsailu, OÜ-le Constancia ning AS-le Merko Ehitus.

Ivo Parbus ütles Postimees.ee`le, et asjad on nii, nagu need on ning sellise meeleoluga ta homme kohtusse lähebki. Kuna kohus hakkab alles asja arutama, siis on kõik algusjärgus ning protsess võtab aega.

«Mis emotsioone siin ikka saab olla, talveaeg, rahulik aeg, kõik on valge lumega kaetud,» väljendas Parbus oma tundeid. «Elus on kahtlemata palju hullemaid asju, kui kohtu ette astumine.»

Samas soovitas ta lugeda oma hiljuti ilmunud raamatut «Paljakäsi ja relvaga», kust saavat vastuse paljudele küsimustele.

Kohtunik Merle Parts kuulutas eelmise aasta jaanuaris tagaotsitavaks Parbuse protsessis ühe süüdistatava, ärimees Peeter Palusaare, kuna ta läks enne kohtuprotsessi algust kohtu loata välismaale puhkama ning ei ilmunud 14. jaanuaril eelistungile. Hispaania võimud tabasid rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Palusaare mullu märtsis ning ta toodi tagasi Eestisse. Tallinna lennujaamas olid Palusaarel vastas kapo töötajad, kes viisid ta Tallinna vanglasse.

Harju maakohus määras Palusaarele mullu 7. septembril 1,2 miljoni krooni suuruse kautsioni, mis oli tasutud 9. septembriks ning mees sai vabaks. Palusaar ise taotles eelistungil kautsioniks 450 000 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles