Tallinn sai ühe muuseumi võrra rikkamaks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Vabaduse väljaku ääres pidulikult Tallinna Linnamuuseumi uus ekspositsioon – Raidkivimuuseum, mis on kõikidele külastajatele avatud alates teisipäevast, 17. maist.

Linnapea kohusetäitja Taavi Aas tõdes, et linna kiire arenemise ja jõudsalt tulevikku panustamise tingimustest on oluline pöörata suurt tähelepanu ka ajaloopärandile.

«Me oleme päris palju panustanud Tallinna tuleviku kujundamisse kesklinna osas. Peatänava projekt on jõudnud nii kaugele, et parim lahendus on välja valitud. Tammsaare park läheb uuendamisele ja seotakse paremini vanalinnaga. Gonsiori tänaval panustatakse rohkem jalakäijatele ja kergliiklusele. Me oleme muutmas seda linnasüdant inimesele lähedasemaks.

Selle kõige juures on väga oluline mäletada ka seda, mis on linnas kunagi ammu oluline olnud,» rääkis Aas.

«Nii Linnamuuseumi peamajas kui arvukates filiaalides lähenetakse ajaloole loominguliselt, muuseum pakub elamusi, võimalust olnusse otsekui sisse minna ja kaugete aegade hingust lausa füüsiliselt kogeda,» lisas ta.

«Raidkivimuuseum ühendab maa-aluse Tallinna ja meie raidkivipärandi ning bastionikäikude väljakupoolses otsas asuvasse Raidkivimuuseumisse pääseb peatselt otse Vabaduse väljakult,» lausus Linnamuuseumi direktor Kalmar Ulm.

Muuseumi Kiek in de Kök ja Bastionikäigud juhataja Toomas Abilise sõnul on suurepärane, et nüüdsest on ajaloolise Ingeri bastioni alused käigud kogu ulatuses külastajatele avatud.

Uus, Tallinna Linnamuuseumi raidkivikogu esitlev Raidkivimuuseum on kujundatud 17. sajandi lõpust pärit Ingeri bastioni käigu seni suletud osasse, kus nüüd on eksponeeritud seni hoidlates varjus olnud dekoratiivsed ja põnevad Tallinna raidkivifragmendid: portaalid, dekoratiivsed sambad, peremärkide ja sümbolitega etikukivid, reljeefidega aknapaled alates 15. sajandist.

Üle kahesaja raidkivi koondav väljapanek kannab nime «Varemete linn» ning selle tervikuks liitmisel on kandev roll meeleolu looval valgusel ja erinevatel teemakambritel. Kuraator Risto Paju ning kujundaja Jaagup Roometi koostöös sündinud ideekavandi kohaselt kujundatud käigus saab külastaja jalutada läbi raidkivide galerii Paradiisiaia, Sammaste-, Surma- ja Päikesesaali. Ideekavandi vormistasid sise- ja ehitusprojektiks sisearhitekt Maarja Varkki ja arhitekt Helle-Triin Hansumäe.

Raidkivimuuseum on külastajatele avatud alates teisipäevast, 17. maist. Algul pääseb Raidkivimuuseumisse Kiek in de Köki ja Bastionikäikude muuseumi kaudu ainult giidi saatel, peatselt avatakse aga ka sissepääs üksikkülastajatele otse Vabaduse platsilt, vabadusristi alt.

Alates 17. maist saavad huvilised osaleda ekskursioonidel, mis tutvustavad bastionikäikude ajalugu ning vastavatud Raidkivimuuseumi. Giidiga ekskursioonid toimuvad eesti, inglise ja vene keeles kell 10.30 – 16.30, ekskursiooni pikkus ca 1 tund 10 min. Grupi suurus on kuni 20 inimest, grupi koostamiseks palutakse eelnevalt registreerida tel 644 6686 või e-kirjaga aadressil kok@linnamuuseum.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles