Laupäevane merekultuuriaasta rannaretk viib Kundasse ja Purtsesse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda sadam.
Kunda sadam. Foto: Merekultuuriaasta

14. mail toimuv Kunda ja Purtse rannaretk heidab pilgu Kunda tööstuslinna ajaloole ning annab võimaluse külastada Eesti ühte kaasaegseimat jahtsadamat.

Kunda ja Purtse rannaretk heidab pilgu Kunda tööstuslinna ajaloole ning annab võimaluse külastada Eesti ühte kaasaegseimat jahtsadamat. Purtse Jahtsadam on sellel päeval kõigile huvilistele avatud. Kunda on Lääne-Virumaa kirdeosas paiknev sadama- ja tööstuslinn, mis on muutunud viimaste kümnenditega üha kaunimaks, säilitades seejuures omanäolist tööstuspärandit.

Rannaretk saab alguse Kunda linna klubist, mis esialgselt oli ehitatud tsemenditehase direktori elamuks, kuid tänasel päeval täidab kogu piirkonna kultuurikeskuse ülesandeid. Päeva jooksul tutvutakse 1898. aastal ehitatud hüdroelektrijaamaga, Kunda sadamaga ning Kundast alguse saanud Sõbrakaubandusega. Kella 13–15 saavad kõik huvilised tutvuda ka Eesti ühe moodsaima ja kaasaegseima jahisadamaga – Purtse Jahtsadamaga.

Järgmine rannaretk on 21. mail Paldiskis ja Pakri poolsaarel. Sadamalinn Paldiski ja Pakri poolsaar on mitmekülgse merendus-, tööstus-, militaar- ja kunstiajalooga ning loodusega. Rannaretk algab kell 10 Keila kiriku platsilt ja lõpeb sealsamas orienteeruvalt kell 17. Retkel tehakse kõigepealt tutvust kahe sadamaga: AS-le Tallinna Sadam kuuluva Paldiski Lõunasadamaga ja Paldiski Sadamate AS-le kuuluva Paldiski Põhjasadamaga. Külastatakse ka skulptor Amandus Adamsoni ateljeemuuseumi. Vahepeal on supilõuna, mille järel algab Paldiski linnaekskursioon. Päev lõpetatakse sõiduga Pakri pankrannikule ja poolsaare tippu. Lisainformatsioon ja registreerumine telefonil 678 1668 või muuseum@hmk.ee.

28. mai rannaretk viib Kihnu saarele. Kihnu rannaretk on pühendatud vanadele Kihnu laevaehitustraditsioonidele. Vanal ajal rõõmustati laeva valmimise üle terve kogukonnaga  ning peeti maha üks vägev laeva pulm, kus pillimäng ja tantsulust kestis varajaste hommikutundideni. Et seda ammust traditsiooni meelde tuletada, korraldatakse rannaretkega koos üks suur laeva pulm. Esimest korda tuuakse laiale rahvale vaatamiseks välja paarimeetriline Kihnu kivilaev Altärä vähendatud mudel, mille ehitus sai teoks tänu 157 hooandjale. Altärä pulma tähistatakse üheskoos kihnlaste ja külalistega, keda tantsitab ansambel Tuulelõõtsutajad. Lisainfo ja registreerumine: reet@kihnumereselts.ee või telefon 56301870.

Merekultuuriaasta rannaretk on kogu Eesti rannikut ning saari hõlmav programm, mis jõuab igasse rannaalaga maakonda ning suurematele ja valikuliselt ka väiksematele saartele. Rannaretkel osalemine on võimalus kohtuda kohalike inimeste ning nende jaoks oluliste tegevustega. Saada vahetut kontakti elava merekultuuri pärandiga ning tõsta fookusesse nende rolli ja tähtsuse meie kultuuriloos. Igal külal ja piirkonnal on oma rikkalik traditsioon, oskused ja merega seotud eluviis, mille tähtsustamine on merekultuuriaasta üheks eesmärgiks. Programm valmib ja viiakse läbi koostöös kohaliku kodanikualgatusliku seltsi, kohaliku muuseumi või muu partneri kaudu. Täiendav info  rannaretkede kohta on merekultuuriaasta veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles