Tatari rahvuslased hoiavad varju

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatari noor rahvuslane Nail Nabiullin näitab oma Vene kodaniku passis vahelehte kinnitusega, et ta on ka Tatarstani kodanik. „Oma passist“ ei taha tatarlased mingi hinna eest loobuda.
Tatari noor rahvuslane Nail Nabiullin näitab oma Vene kodaniku passis vahelehte kinnitusega, et ta on ka Tatarstani kodanik. „Oma passist“ ei taha tatarlased mingi hinna eest loobuda. Foto: Jaanus Piirsalu

Tatarstani rahvuslik liikumine on raskes olukorras, sest Venemaal hiljuti vastu võetud karmid seadused toovad iseseisvusele üleskutsujatele kohe kaasa kriminaalasja.

«Kriminaalasjade, trahvide, ähvarduste, töökaotuste ja elukoha üürilepingu ülesütlemiste tõttu oleme verest tühjaks lastud,» ütleb 26-aastane Nail Nabiullin, noorte tatarlaste rahvusliku liikumise Azatlyk juht.

Nabiullini sõnul koguneb rahvuslikele protestiüritustele 1,1 miljoni elanikuga Kaasanis keskmiselt 50 inimese ümber. Rohkem – aga ka vaid maksimaalselt 500 inimest – koguneb ainult oktoobris peetaval leinapäeval, millega tatari rahvuslased mälestavad Kaasani langemist Vene tsaari Ivan Groznõi kätte 1552. aastal ning sellele järgnenud massilist tatarlaste tapmist. Rahvuslased kannavad nende tapatalgude pärast siiani venelaste peale vimma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles