Rahvasaadiku atentaadi katse šokeeris ameeriklasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giffordsi foto ööl vastu eilset Tucsoni ülikooli haigla ees keset küünalde merd. Demokraadist parlamendisaadik kurtis eelmise aasta kevadel, et poliitilised vastased on tema vastu vaenulikud ja agressiivsed. Märtsis vandaalitseti tema bürooruumides, samuti ähvardati teda vägivallaga.
Giffordsi foto ööl vastu eilset Tucsoni ülikooli haigla ees keset küünalde merd. Demokraadist parlamendisaadik kurtis eelmise aasta kevadel, et poliitilised vastased on tema vastu vaenulikud ja agressiivsed. Märtsis vandaalitseti tema bürooruumides, samuti ähvardati teda vägivallaga. Foto: Reuters/ScanPix

Kuigi Arizona osariigis üleeile esindajatekoja liiget Gabrielle Giffordsit ja veel 19 inimest, neist kuut surmavalt tulistanud kahtlusaluse motiivid pole selgunud, nähakse veresauna ühe süüdlasena USA lõhestunud ja teravaks muutunud poliitilist õhkkonda.



Viimane niivõrd kõrge poliitiku tulistamine leidis Ühendriikides aset 1981. aastal, kui Washingtonis üritati tappa tollast presidenti Ronald Reaganit.

Šokki, mida Tucsoni linnas üleeile hommikul juhtunu Ühendriikides põhjustas, võrdles New York Times 1995. aasta Oklahoma terrorirünnakuga. Ajalehe väitel ei olnud enne laupäeva ükski sündmus viimase 15 aasta jooksul tekitanud nii palju küsimusi selle üle, kas USA poliitikas vohavad äärmuslus ja vihkamine on tekitanud õhkkonna, mis ärgitab inimesi vägivallale.

Lemmikuteks Marx ja Hitler

Tapatalgute korraldamises süüdistatav 22-aastane Jared Loughner ei ole võimudele motiive veel avaldanud, küll aga viitavad tema vihased internetikirjutised valitsusvastasusele. Youtube’is nimetab ta oma lemmikraamatuteks Marxi ja Engelsi «Kommunistlikku manifesti» ja Hitleri «Mein Kampfi».

Üleeile astus ta kella 10 paiku kohaliku supermarketi juures valijatega kohtunud USA parlamendiliikme, demokraat Gabrielle Giffordsi juurde, tulistas teda pähe ning avas tule ka teiste üritusel viibinute pihta, tabades veel 19 inimest. Surma sai kuus inimest, nende seas üks USA föderaalkohtunik ja üheksa-aastane tüdruk.

Pealtnägijad kirjeldasid toimunut täieliku kaosena, kus kõikjal oli verd ning inimesed karjusid ja nutsid. Loughner oli tulistamise hetkel rahvasaadikust umbes meetri kaugusel, ütles Giffordsi pressiesindaja Mark Kimble AP-le.

Kohaliku šerifi Clarence Dupniku sõnul lõppes veresaun siis, kui kaks inimest Loughneri pikali tõmbasid. Dupnik nimetas vahistatud noormeest vaimselt ebastabiilseks ja pidas võimalikuks, et ta tegutses 40–50-aastase kaasosalisega, kes sündmuspaiga lähedal valvekaamera pildile jäi. Politsei polnud teda Eesti aja järgi eile õhtuks tabanud.

Esmakordselt 2006. aastal Kongressi valitud Giffords (40) oli atentaadikatse järel kriitilises seisundis. Kuul läbistas tema pea ilma lõhkemata ning arstid on ettevaatlikult optimistlikud, et naine jääb ellu. Eile suutis ta arstidega žestide abil suhelda, rääkida aga mitte.

NASA astronaudi Mark Kellyga abielus olev Giffords on esimene juudinaine, kes Arizonast Kongressi on valitud. Novembrikuistel vahevalimistel edestas ta napilt rivaali konservatiivse Tea Party ridadest.

Esindajatekoda peatas töö

Küsimus, mis eile Ühendriikide meedias korduvalt läbi käis, oligi see, kas Giffords võeti sihikule seoses konservatiivide ägeda pahameelega demokraatide toel mullu kevadel läbi läinud tervishoiureformi pärast. Giffords oli üks neist, kes eelnõu heaks kiitis, kusjuures enne hääletust tehti talle vägivaldseid ähvardusi, nagu ka paljudele teistele demokraatidele. Ta oli ka üks saadikutest, kelle kontorit pärast reformi vastuvõtmist ründasid vandaalid.

Washingtonis mõistsid rünnaku hukka nii vabariiklased kui demokraadid. President Barack Obama sõnul oli tegu tragöödiaga kogu USA jaoks. Esindajatekoja uus spiiker John Boehner ütles, et rünnak ühe parlamendiliikme vastu on rünnak nende kõigi vastu. Esindajatekoda jätab alanud nädalal ära kõik istungid.

Šerif Dupnik nägi laupäevases tragöödias süüd USAs juurdunud mürgisel poliitilisel retoorikal, mis tema sõnul on iseäranis ohtlik Arizonas, kus seda kohtab rohkem kui kusagil mujal.

Huvitaval kombel väljendas Giffords ise sama muret enne tulistamist. Pärast oma bürooruumides aset leidnud vandaalitsemist kurtis ta vastaste vaenulikkuse üle tema suhtes, mainides Tea Party käilakuju Sarah Palini üleskutset valimiste eel Giffords «sihikule võtta».

Palin avaldas tollal internetis USA kaardi, milles Giffordsi ja veel 19 demokraadi valimisringkonnad olid ära märgitud sihikujoontega. «Kui inimesed niimoodi teevad, peavad nad mõistma, et sellel on tagajärjed,» hoiatas Giffords intervjuus telekanalile MSNBC.

USA ajakirjandus juhtis tähelepanu ka tõsiasjale, et Giffordsi vabariiklasest vastaskandidaat Jesse Kelly kutsus valimiskampaania ajal oma toetajaid jahipüssi laskma. Kelly pressiesindaja John Ellinwood ei näe aga põhjust seda üleeilse veresaunaga seostada, sest tema andmetel ei ole Loughner kunagi Kelly kampaaniaga seotud olnud.
---------------------------------------------------

Tuttavad: Loughner oli erak

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles