Parbuse pistiseasjas ei tunnistanud keegi end süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus täna alanud Tallinna abilinnapea Taavi Aasa endise nõuniku Ivo Parbuse pistiseasja esimesel kohtuistungil ei tunnistanud Parbus ega ükski teine 14 kaassüüdistatavast end süüdi.

Harju maakohtu Liivalaia kohtumajja sisenedes tundis Parbus tõenäoliselt end tõelise staarina, sest kohtumaja fuajee oli täis kaameramehi ja piltnikke, kes kõik tahtsid meest jäädvustada. Samal ajal seisid mõned teised vähemtuntud kohtualused rahulikult nurgas - neile ei pööranud keegi tähelepanu.

Välisuksest sisenendes märkas Parbus kohe telekanali Kanal 2 ühte reporterit, suundus tema poole ning kinkis talle oma hiljuti ilmunud hirmpaksu raamatu, kuna oli lubanud seda teha. Kui reporter küsis, millest raamat ka pajatab, vastas Parbus, et sellest teosest saab vastused paljudele küsimustele, ka näiteks mõjuagendi teemal. Tegemist olevat aga persoonilooga Eesti mehest, kes lasi end kunagi Afganistaanis surnuks kuulutada ning hakkas pärast seda lindpriina maailmas suuri asju korda saatma.

Kohtuistungi algul tahtis kaassüüdistatava Peeter Palusaare kaitsja Kaido Liiva esitada neli täiendavat dokumenti, mis puudutasid Peeter Palusaare ja tema isa varanduslikku seisu. Kaitsja põhjendas käiku sellega, et tema oli saanud süüdistuskokkuvõtte alles detsembri lõpus ega ole jõudnud kõigega tutvuda.

Dokumentidega tutvunud prokurör Kadri Väling leidis, et need ei ole asjassepuutuvad ning sama otsuse tegi kohtunik Merle Parts, lükates seega taotluse lisadokumentide esitamiseks tagasi.

Pärast seda hakkas prokurör süüdistuskokkuvõtet ette lugema. Ta süüdistas Ivo Parbust kokku 62 660 euro (980 410 krooni) suuruse pistise võtmises nii endale kui Jüri Vilmsi sihtasutusele. Teisi kaassüüdistatavaid – nii juriidilisi kui eraisikuid - süüdistas prokurör pistise andmises. Pistist maksti Parbusele seetõttu, et ta teostas kokku 14 erineva detailplaneeringu järelevalvet.

Prokurör mainis, et jälitustegevuse materjalide järgi on Parbus isiklikult sekkunud nende planeeringute menetlusse, kuigi tema nime üheski dokumendis näha ei ole. Kohtueelse uurimise käigus on üle kuulatud 42 tunnistajat, kellest enamus on Tallinna linnaplaneerimise ameti töötajad, aga ka muude linnaametite ametnikud ning isikud, kellega Parbus nõupidamisi ja läbirääkimisi pidas. Välingu sõnul on kogutud materjaldega võimalik tõestada, et Parbus tõesti tegeles erinevate detailplaneeringute järelvalvega.

Prokurör ütles, et Parbuse pangaarveid ja erinevat vara on arestitud 310 640 krooni ehk ligi 20 000 euro väärtuses.

Seejärel andis Välling kohtunikule üle kõik kirjalikud materjalid, järelevalve materjalid ja tunnistajate ülekuulamismaterjalid.

Kohtunik küsis nii Parbuse kui teiste süüaluste käest, kas nad saavad süüdistusest aru ja tunnistavad end süüdi. Kõik ütlesid nagu ühest suust, et saavad süüdistusest aru, aga end süüdi ei tunnista.

Pärast vaheaega hakati kohtuistungil kirjalikke materjale üle vaatama.

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis Parbuse süüasja kohtusse 2009. aasta detsembris, süüdistades kokku 15 era- ja juriidilist isikut pistise võtmise ja andmisega seotud kuritegudes. Pistise andmises on süüdistus esitatud Raivo Untile ja juriidilise isikuna AS-le Tallinna Framaatsiatehas, Peeter Palusaarele ja juriidilise isikuna OÜ-le Kaupmehe Arendus, Toivo Susile ja juriidilise isikuna OÜ-le TLS Invest, Tõnu Kortsule ja juriidiliste isikutena OÜ-le Woody, OÜ-le Metsailu, OÜ-le Constancia ning AS-le Merko Ehitus. Peale selle on süüdistus esitatud Elmar Sepale SA Jüri Vilmsi Sihtkapital juhatuse liikmena ning endisele Kristiine linnaosavalitsuse ametnikule Aleksarnder Raidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles