Tšehhis mustlastel külas

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi mustlaste maaling nende teekonnast koju.
Tšehhi mustlaste maaling nende teekonnast koju. Foto: Kerstin Meresma

Eelmise nädala alguses Tšehhis Brno linnas veedetud päevad mustlaste eluoluga tutvudes jätsid suures osas mulje, nagu üritataks välisajakirjanikele riigis elavate mustlaste olukorrast anda väga ühepoolne ülevaade – luues neist pildi kui ohvritest.

Euroopa Komisjoni korraldatud seminaril juhtis vägesid kindlakäeline komandör, keskealine šotlasest daam Ann Morton Hyde, kelle arvamus ei jäänud vast kellelegi teadmata. Ta oli kutsunud üritusele peale ajakirjanike osalema n-ö mustlassaadikud, kelle ülesanne oli anda põhjalik sissevaade Brno mustlaste olukorda. Veidral moel sattusid väljavalitud isikud kõik olema väga edukad ega elutsenud üldse mitte sealses romade getos.

Tegemist oli hoopis toredate haritud inimesega, kes tegelesid mustlaste integreerimisega, õppisid ülikoolis matemaatikat või töötasid rahvusvahelises ettevõttes. Kedagi hädalist sealses seltskonnas ei leidnud. Üheks kohalikuks roma aktivistiks oli sattunud hoopis Afganistani päritolu põgenik, kes oli sealses mustlasrahvas leidnud endale mõttekaaslased, vast pidas ta neid inimesi endale lähedasemaks kui mõnd muud seltskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles