Vene saadiku hinnangul raskendab Eesti piirilepingu ratifitseerimist (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Petrov
Aleksandr Petrov Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaa suursaadik Eestis Aleksandr Petrov andis intervjuus Interfaxile mõista, et Eesti-Vene piirilepingu ratifitseerimist veel selle riigiduuma koosseisu ajal takistavad Eesti viimase aja sammud.

Välisministrid Sergei Lavrov ja Marina Kaljurand kinnitasid 27. septembril ÜRO Peaassambleel kohtudes kavatsust lepingud ratifitseerida hiljemalt septembriks 2016, riigiduuma praeguse koosseisu ametiajal. Seejuures kinnitasid välisministrid soovi kahepoolsete suhete üldist fooni parandada, rääkis Petrov.

«Siis oli olukord optimistlik. Toimus Eesti parlamendidelegatsiooni visiit Moskvasse, toimusid kohtumised riigiduuma saadikutega. Novembris peeti välisministeeriumide konsultatsioonid," rääkis Petrov Interfaxile. "Paraku järgnenud sündmused ei luba rääkida kahepoolsete suhete optimistlikust laengust,» tunnistas Venemaa suursaadik.

Petrov tõi näitena 9. mai, kui Venemaa Pihkva linna delegatsioon ei saanud osaleda pidustustel Tartus, kuna delegatsiooni liikmeid asuti piiril põhjalikult kontrollima ning valgustati isegi nende auto läbi. Pihkva esindajaid hoiti piiril kinni viis tundi, mille järel nad loobusid oma visiidist, seletas Venemaa saadik.

«Me saatsime Eesti poolele noodi, ootame selgitusi. Meid ei rahulda selgitus, et nende viisad ei vastanud nende deklareeritud külaskäigu eesmärgile. Nende viisad olid korras, need oli mitmekordsed viisad. Meile on arusaamatud sellise käitumise motiivid,» ütles Petrov.

Venemaa suursaadik tõi näiteks ka Pihkva noortedelegatsiooni aprillikuise visiidi, kui Eestit külastas organisatsiooni «Noorteliiga» esindus. Selle liikmed käisid Saaremaal ja Tallinnas, leppisid kokku ühise noortelaagri korraldamises ja sõjahaudade korrastamises. Aga Venemaale naasmisel annulleeriti kolmeliikmelise delegatsiooni kahe liikme Eesti viisad.

«Ma võin jätkata sellist loendit. Iga selline juhtum võib paista ebaoluline, aga koos võetuna ei anna need alust rääkida mõistmise vaimu saavutamisest,» ütles Petrov kahetsust väljendades.

Sellele viidates Petrov ei välista Eesti-Vene piirilepingu ratifitseerimise lükkumist Venemaa riigiduuma järgmise koosseisu kanda, kuna selle duuma selle koosseisu volitused hakkavad peagi lõppema.

«Aeg ratifitseerimiseks on mööda lastud. Juunis läheb riigiduuma puhkusele, pärast mida algab valimiskampaania. Selle järel tuleb aga alustada ratifitseerimisprotsessi uuesti,» rääkis Vene suursaadik esmaspäeval Interfaxile.

Samas tunnistas Petrov, et ehkki aega on jäänud vähe, seda siiski veel on ning lisas, et piirilepingu sõlmimine on mõlema riigi huvides.

Vene riigiduuma valimised peetakse 18. septembril.

Riigikogu lõpetas Eesti ja Venemaa vahelise Eesti-Vene riigipiiri lepingu ning Eesti ja Venemaa vahelise Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu ratifitseerimise seaduse eelnõu esimese lugemise 25. novembril.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles